Frankrijk houdt maand lang generale brexitrepetitie

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze

De Britten verlaten in principe op 31 oktober de Europese Unie. Wat de uitkomst ook is, de brexit leidt tot het opnieuw instellen van douanecontroles. De Franse douane wil koste wat het kost vermijden dat die goederencontroles ellenlange files in de haven van Calais veroorzaken. Daarom behandelen de douaniers een maand lang elke vrachtwagen in Calais alsof de brexit al een feit is. 

Vlotte doorgang

De Franse overheid rekruteerde zevenhonderd extra douaniers. Toch verwacht minister van Financiën Gérald Darmanin geen chaotische taferelen omdat de nieuwe grens voornamelijk digitaal is. Een kentekenscanner linkt de trucks aan vooraf online ingevulde documenten. Op Europe1 zei Jean-Marc Puissesseau, CEO van de haven van Calais-Boulogne, nog dat een online aangifte bij de Britse en Franse douane de sleutel is tot een vlotte doorgang. 

In ons land zijn er ook nog acties gepland, zegt Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal van de douane. Wanneer die concreet zullen plaatsvinden, is nog niet bekend. “Maar die zullen wel op een kleinere schaal gebeuren dan in Frankrijk.” 

Melanie De Vrieze