FORWARD-voorzitter J. Proost door oog van de naald na crash (+ foto’s)

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

Proost en zijn echtgenote hadden zich de terugkeer van hun vakantie in Italië wellicht anders voorgesteld. Op de terugweg en de laatste dag van augustus, besloten ze niet de Gotthardtunnel maar de gelijknamige bergpas te nemen. Even voorbij de top werd het echtpaar aangereden door een tegenligger die met hoge snelheid frontaal op Proosts BMW X5 knalde. Proost zat gekneld in de wagen, zijn echtgenote kon op eigen kracht uit de auto komen. Zij heeft twee gebroken ribben, Proost werd uit het wrak gehaald met een verbrijzelde linkervoet. 

Afgrond

“Mijn voet zit nu vol schroeven en pinnen, er is maandag zes uur lang aan geopereerd”, meldt Proost vanuit Zwitserland. “Van het ongeval herinner ik me weinig. We zijn van de berg gehaald met helikopters, wordt me verteld. Ik was vooral bang dat ik mijn benen kwijt was. We hebben geluk gehad: onze wagen is tot stilstand gekomen vlakbij een 25 meter diepe ravijn. Twee meter verder en we lagen in die afgrond. Voor hetzelfde geld hadden we het niet kunnen navertellen.” 

“Van onze wagen blijft niets over”, gaat Proost verder. “Op de berg zou later op de dag een informele afdalingsrace gehouden worden. De chauffeur die ons geraakt heeft, een 21-jarige Zwitser, wilde wellicht al eens ‘oefenen’. Hij heeft zijn bocht faliekant gemist en is frontaal op ons ingereden. Hij heeft zondag het ziekenhuis verlaten.”

Twee maanden buiten strijd 

Proost verwacht twee maanden buiten strijd te zijn. “Ik blijf de zaken wel opvolgen vanaf hier en kan rekenen op directeur Olivier Schoenmaeckers en het secretariaat om taken over te nemen.” 

Michiel Leen