Bindende tariefinlichting vanaf 1 oktober volledig elektronisch 

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze

Bij het in- en uitvoeren van goederen, vullen bedrijven op de aangifte een goederencode in. Daarvoor kunnen ze bij de douane een bindende tariefinlichting (BTI) aanvragen. Die aanvraag verloopt vanaf 1 oktober volledig elektronisch. “Dat zal gebeuren via het EU Trader Portal, een elektronische toegang die voorzien wordt door DG Taxud (Europese Commissie),” zegt Brigitte Vandenbussche, adviseur-generaal van de Dienst Tarief bij de douane (foto). 

Snellere procedure

Ze wijst op verschillende voordelen, zoals de snelheid waarmee de aangifte gebeurt. Bedrijven met een EORI-nummer kunnen zelf hun aanvraag elektronisch indienen en hun aanvraag opvolgen. “Via het portaal zal het ook mogelijk zijn te communiceren”, voegt ze eraan toe. “In het geval van bijkomende vragen, bijvoorbeeld over een ingewikkelde machine, hoeft dit niet langer omslachtig te gebeuren via e-mail.” 

Bedrijven met een EORI-nummer hoeven zich over bestaande BTI’s geen zorgen te maken. Die worden gewoon overgenomen. Wie vanaf 1 oktober een nieuwe BTI-aanvraag wil indienen, zal via de EU Trader Portal moeten gaan. “We zijn ons volop aan het voorbereiden en brengen alle bedrijven op de hoogte via een persoonlijk schrijven, de website van de douane en social media “, legt Vandenbussche uit. “Momenteel testen enkele bedrijven het systeem uit.”                             

Grondige kennis goederencodes

Vandenbussche hamert erop dat bedrijven zich vooraf goed moeten informeren over de goederencodes via een BTI. “We merken dat bedrijven niet altijd goed op de hoogte zijn van de goederennomenclatuur. Dat zorgt vaak voor grote problemen wanneer ze verkeerde goederencodes gebruiken. Een grondige kennis van de goederennomenclatuur is noodzakelijk. Als dat niet het geval is, kunnen ze altijd een beroep doen op de douane om een BTI aan te vragen. We zetten graag in op preventie.” 

Melanie De Vrieze