Beroep van douaneprofessional in schijnwerpers dankzij award

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze

De Internationale Kamer van Koophandel in België (ICC België) en Customs4trade slaan de handen in elkaar en organiseren de eerste editie van de Customs Professional Award. “Het beroep van douaneprofessional is sterk ondergewaardeerd”, zegt Ilse Vermeersch, COO van Customs4trade (foto). Samen met Mathieu Maes, Astrid van Dam en Julie Dere is zij de drijvende kracht achter de award. “De tijd is rijp om die medewerkers in de schijnwerpers te plaatsen en aan de buitenwereld duidelijk te maken hoeveel toegevoegde waarde ze hebben voor hun bedrijf. In tijden van brexit en tariefoorlogen is het meer dan ooit relevant om de vaardigheden, kennis en talent van douaneprofessionals te erkennen.” 

Stemmen op voorkeurskandidaat

Douane-experts in België kunnen zich tot 15 oktober kandidaat stellen en hun verwezenlijkingen of die van collega’s in de verf zetten. “Na die datum gaat een jury aan de slag om de inzendingen van de kandidaten te bekijken en te valideren”, legt Ilse Vermeersch uit. “In de jury zitten leden van het Nationaal Forum, zoals Werner Rens van de douane en Abram Op de Beeck van BASF. De jury wordt voorgezeten door Frank Janssens, internationaal expert en vroeger actief als hoofd van douaneprocessen bij de Europese Commissie.”

Professionals, sympathisanten en collega’s kunnen van 15 november tot 31 december stemmen op de genomineerde die hun voorkeur wegdraagt. 

Online-opleidingsbudget

De prijsuitreiking vindt plaats op 23 en 24 januari 2020. De winnaar ontvangt een reischeque van 500 euro en een online-opleidingsbudget van de Werelddouaneorganisatie ter waarde van 7.600 euro. “De onlinecursussen, die onder meer het geharmoniseerde systeem, de douanewaarde of de oorsprongsregels behandelen, dragen nog meer bij tot de professionalisering van het beroep”, besluit Ilse Vermeersch. 

Inschrijven kan via de site van de Customs Professional Award

Melanie De Vrieze