BASF investeert half miljard in Antwerpen

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

BASF wil de productiecapaciteit van ethyleenoxide en ethyleenoxide-derivaten op zijn Antwerpse site uitbreiden. ”Die significante capaciteitsuitbreiding stelt BASF in staat om de continue groei van zijn klanten in Europa mee te ondersteunen”, aldus Hartwig Michels, president Petrochemicals.

De uitbreiding omvat onder andere: een investering in een tweede grote ethyleenoxide-installatie, meldt het bedrijf deze maandag. Een ander deel van het project omvat bijkomende investeringen in verschillende installaties voor ethyleenoxide-derivaten die vooral in de auto-industrie worden ingezet. “Deze uitbreiding komt onze klanten ten goede door een significante verhoging van ons productportfolio aan alkoxylaten”, aldus Ralph Schweens, president Care Chemicals.

“Een uitbreiding in onze methyltriglycol-capaciteit stelt ons dan weer in staat om aan de groeiende behoefte van hoogwaardige remvloeistoffen in Europa en Azië te voldoen. Het toenemende aantal auto’s die een beroep doen op cruise- en afstandscontrole, vereisen kwalitatief hoogwaardige remvloeistoffen die een goede performantie tonen, zelfs onder de moeilijkste omstandigheden”, verklaart Anup Kothari, president Performance Chemicals.

De totale investering bedraagt meer dan 500 miljoen euro en verhoogt de productiecapaciteit van BASF met zo’n 400.000 ton/jaar. Ook is er werk voor meer dan honderd nieuwe medewerkers in de periode 2020-2021, bovenop de reguliere vacatures. Het gaat dan met name over ingenieurs, procesoperators, technici en logistiek operators. BASF heeft momenteel in Europa ethyleenoxide-installaties in Antwerpen en Ludwigshafen met een totale capaciteit van 845.000 ton/jaar. 

De gefaseerde opstart is voorzien voor 2022.

Michiel Leen