Autotransporter op weg naar Antwerpen betrapt met illegaal afval

Nieuws, Logistiek
Sven Josten

Toen de politie vaststelde dat de ruiten afgeplakt waren en de vervoerde bestelwagens afgesloten waren met hangsloten, besloten ze over te gaan tot een grondige controle. De betrokken agenten waren gespecialiseerd in gevaargoedcontroles en het afplakken van de ruiten en de hangsloten waren voor hen duidelijke tekenen dat er hier iets te verbergen viel. De chauffeur van de vrachtwagen had de sleutels van de hangsloten niet bij zich. Uit de papieren bleek dat de lading onderweg was naar Antwerpen voor verscheping naar Nigeria. Er werd besloten de bestelwagens open te breken.

Allerhande verboden afval

In de eerste bestelwagen die geopend werd, liep vuile olie uit het voertuig. Er werden eveneens, verstopt achter tweedehandsautobanden, motoren en auto-onderdelen gevonden. Verder nog cylinders met het verboden koelmiddel R12 en defecte elektroapparaten, die waarschijnlijk ook nog verboden stoffen bevatten.

Inbeslagname, vernietiging en strafprocedure

De lading werd direct in beslag genomen. De Duitse milieubeambten hebben contact met hun ambtgenoten in Italië en België om te bekijken waar en hoe de lading vernietigd zal worden. Dit gebeurt op kosten van de verzender en is een zeer kostelijke zaak. Tegen de verzender zal een strafprocedure worden opgestart wegens illegaal vervoer en handel in verboden milieuvervuilende stoffen.

Sven Josten