Werken gestart voor veiligere spoorwegovergang bij ICO Zeebrugge

Nieuws, Logistiek
Roel Jacobus

In de achterhaven van Zeebrugge zijn vandaag maandag 19 augustus de werken gestart voor het aanpassen van de Margaretha van Oostenrijkstraat. Aan de spooroverweg ter hoogte van de inrit van International Car Operators (ICO) komen een veilige in- en uitrijstrook van driehonderd meter en worden de bestaande rijstroken aangepast.

De maatregelen komen er nadat op de overweg gevaarlijke situaties ontstonden sinds in september vorig jaar de nieuwe hoofdvestiging van International Car Operators (ICO) in Zeebrugge in gebruik genomen werd. De grootste autobehandelaar van de haven én van de wereld bouwde er één centrale gate voor zowel de Hanze- als de Bastenakenterminal (de beide kanten van het Zuidelijk Insteekdok). Daardoor nam op de spooroverweg vlak voor de toegang de drukte exponentieel toe. Het gaat om een gelijkvloerse kruising die enkel met waarschuwingssignalen uitgerust is.

Sensibilisering chauffeurs

In een eerste fase wordt naast de bestaande weg het baanbed uitgegraven, er komt een fundering en er wordt asfalt gegoten voor de nieuwe rijstroken. De terminal blijft toegankelijk tijdens de werkzaamheden. Ook het fietsverkeer zal altijd doorgang blijven hebben. De werkzaamheden duren tot eind september en worden uitgevoerd door Willemen Infra in opdracht van het havenbestuur MBZ.

In december vorig jaar hield Infrabel een sensibiliseringscampagne voor veiliger gedrag van chauffeurs aan overwegen in havengebied. Dat jaar waren er al elf ongevallen, waarvan negen in Antwerpen en telkens één in Gent en in Zeebrugge. Het jaar daarvoor waren er in Vlaamse havengebieden achttien ongevallen aan overwegen. De ongelukken zijn voornamelijk (87%) te wijten aan het feit dat de verkeersregels overtreden worden.

Roel Jacobus