Waberer’s blijft in het rood rijden

Nieuws, Logistiek
Sven Josten

Waberer’s werd in het tweede kwartaal getroffen door ernstige IT-problemen bij de implementatie van nieuwe systemen, waardoor klanten het bedrijf de rug toekeerden. Het bedrijf verwijst ook naar de terugval van de trafieken op het Verenigd Koninkrijk waar eerst de magazijnen volliepen in voorbereiding op de toenmalige brexitdatum. Daarna was er een terugval van de vraag. Dat zorgde dan weer voor een verhoging van het aanbod aan chauffeurs op het continent en dus lagere prijzen.

Beurswaarde en management

In juni 2018 kwam het voorzitterschap van de raad van bestuur in handen van Gerard Van Kesteren, voormalig CFO van Keuhne + Nagel, en in februari 2019 trad de nieuwe CEO Robert Ziegler aan. Hij was daarvoor CEO van DB Schenker voor België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Sinds de beursintroductie in juli 2017 ging het aandeel Waberer van bijna 17 euro naar nu minder dan vier euro.

Maatregelen

In haar commentaar op het slechte resultaat geeft het management aan dat de nodige maatregelen worden getroffen om het tij te doen keren. Het bedrijf is begonnen aan een reductie van zijn vloot, die voor 95% uit geleasete vrachtwagens en opleggers bestaat. In vergelijking met het tweede kwartaal 2018 kromp de vloot met bijna 6% terwijl het aantal personeelsleden met bijna 5% verminderde. Bij de chauffeursgroep gaat de vermindering sneller (bijna 6,5%) maar er werden toch ook al 200 jobs gesneden op het hoofdkwartier. Het bedrijf zegt dat de verschillende verbeterinitiatieven en de vlootreductie al in de tweede helft van 2019 de eerste vruchten zullen beginnen afwerpen.

Toekomst

Het bedrijf geeft aan dat de contractbusiness goed loopt, dat er verbeteringen in de transportplannig verwacht worden en dat de verschillende afdelingen gereorganiseerd worden om efficiënter te kunnen werken. Ook de IT wordt verder gefinetuned. De nieuwe CEO werkte, voor hij bij DHL aan de slag ging, 17 jaar bij het consultancy bedrijf A.J. Kearny. Bij Waberer’s, misschien wel het grootste Europese transportbedrijf, werd er bij het aantreden van Robert Ziegler specifiek verwezen naar de eerdere ervaring, die Waberer’s weer in beter vaarwater zouden moeten brengen.

Sven Josten