Twee aanhoudingen in onderzoek sjoemelsoftware tachografen

Nieuws, Logistiek
Roel Jacobus

Het Federaal Parket voert met de politiediensten een onderzoek naar hacking van de software in tachografen. In juni werden twee Polen aangehouden, op aangeven van onderzoeksrechter Deraeve van de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen. Een van hen werd op heterdaad betrapt tijdens het installeren van gemanipuleerde software in verschillende tachografen. Hij zit nog steeds in voorlopige hechtenis.

“De gemanipuleerde software laat toe van de registratie door de tachograaf volledig uit te schakelen. De software is dermate gesofisticeerd dat hij zo goed als geen sporen nalaat. Hierdoor is het voor de politiediensten vrijwel onmogelijk geworden om die fraude nog met behulp van een reguliere controle te detecteren”, verduidelijkt het Federaal Parket.

Nederlandse installateurs aangehouden

Na verder onderzoek werden in België en Nederland bij verschillende transporteurs gemanipuleerde tachografen in beslag genomen en ontmanteld. “Er zijn ernstige aanwijzingen dat de gemanipuleerde software in heel Europa wordt verkocht en dat duizenden vrachtwagens ondertussen over een gemanipuleerde tachograaf beschikken. Dit maakt het onmogelijk om de naleving van de rij- en rusttijden af te dwingen, met alle gevolgen van dien voor de verkeersveiligheid en de arbeidsomstandigheden van de chauffeurs”, aldus het parket.

In Nederland werden twee verdachte installateurs uit Zeeland en Noord-Holland aangehouden en hun bedrijven en woningen doorzocht. “Daarbij werd soft- en hardware in beslag genomen die vermoedelijk werden verkocht of bestemd waren voor inbouw in Europese vrachtwagens. De afgelopen week zijn ook twee verdachte afnemers van de apparatuur uit Zeeland gehoord. Het onderzoek wordt voortgezet”, zegt het Nederlandse Functioneel Parket. 

Febetra: “Volstrekt onaanvaardbaar”

In een snelle reactie op Twitter toont Febetra zich verontwaardigd over de fraude. “Het gebruik van sjoemelsoftware om de tachograaf te manipuleren, is volstrekt onaanvaardbaar”, schrijft directeur Philippe Degraef. “Zulke wanpraktijken brengen de verkeersveiligheid in het gedrang en verstoren de eerlijke concurrentie. Febetra veroordeelt dergelijke praktijken zonder enig voorbehoud.”

In het belang van het onderzoek wordt op dit moment door het Federaal Parket niet verder over dit dossier gecommuniceerd. In februari berichtte Flows al dat fraude met tachografen in vrachtwagens steeds meer gesofisticeerde vormen aanneemt en vaak nog amper op te sporen is.

Roel Jacobus