TRIS-gebruikers in havens kunnen aan data importzendingen NxtPort

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

Softwareaanbieder Intris ontwikkelde een nieuwe versie van TRIS waarmee de klanten naadloos geïntegreerd zijn met de drie import-API’s (Application Programming Interfaces) van NxtPort.

“Data uit NxtPort worden hiermee bereikbaar voor de talrijke logistieke spelers die gebruikmaken van de Belgische havens. Hierdoor wordt het importproces sterk verbeterd en versneld”, zegt Geert De Wilde, CEO van NxtPort. Het uitwisselen van de data gebeurt op een veilige manier via de meest recente technologie.

Werking

Om de import consignmentdata van Nxtport te verkrijgen, stuurt de TRIS-gebruiker vanuit zijn dossier een aanvraag. De ontvangen gegevens, afkomstig van de scheepsagent en met info over afzender, lading en containers, kan de gebruiker verwerken binnen zijn dossier. TRIS vormt de antwoorden om naar een standaard interface waarbij de nieuwe transportgegevens in het dossier worden verwerkt en waardoor er containers en/of goederen kunnen bijgewerkt of toegevoegd worden.

De integratie met de Next Mode of Transport API zorgt ervoor dat de expediteur kan aangeven met welk vervoermiddel de importcontainer wordt opgehaald. Via de ‘Green Lights’ API krijgt hij vervolgens een overzicht van de ‘groene lichten’ voor de vrijgave van de container. De verschillende statussen van de vrijgave, zowel commercieel, operationeel als douanetechnisch, worden hierbij gecentraliseerd waardoor de TRIS-gebruiker zijn proces verder kan automatiseren.

Implementatie

De implementatie verloopt vanzelf omdat ze geïntegreerd is in de nieuwe versie van TRIS via TRIS Squid. Deze integratietool vormt de berichten om naar het NxtPort-formaat en gebruikt de NxtPort-secure webservices om ze te versturen. Omgekeerd worden de antwoorden van NxtPort omgevormd naar de standaardinterface van Oracle zodat TRIS-gebruikers ze kunnen integreren in hun dossier. Om van de integratie gebruik te maken zijn een registratie bij NxtPort en een digitale overeenkomst met de dataprovider noodzakelijk.

Het Antwerpse expeditiebedrijf Remant bood eerder deze maand als eerste zijn klanten de mogelijkheid om via de ‘Import Consignment Data API’ van NxtPort douaneaangiften te behandelen.

Koen Heinen