Specialisten BASF Antwerpen helpen bij zoutzuurlek in Zeebrugge

Nieuws, Logistiek
Roel Jacobus

Gisteren dinsdag kort voor de middag werd alarm geslagen bij Macotruck op de Transportzone in Zeebrugge. Deze onderneming uit de Herfurth Group is gespecialiseerd in het wegtransport van vloeistoffen, containers en nieuwe wagens. Een container met 25.000 liter zoutzuur was om tot nog toe onbekende reden beginnen te lekken. Politie en brandweer kwamen ter plaatse en stelden een gevarenperimeter van vijftig meter in.

“De situatie was goed onder controle en evacueren was niet nodig”, zegt preventieadviseur van Macotruck Pieter Vandenberghe. De activiteiten van het bedrijf moest niet stilgelegd worden en ook het verkeer in het doodlopende stuk van de Koggenstraat werd niet gehinderd.

Chemiesector helpt

De brandweer vorderde bij P&O Ferries in de voorhaven een speciale lekbak op, waar de container met een kraan werd ingezet. Om het bijtende product naar een andere container over te tanken, werd een beroep gedaan op het gespecialiseerde team van BASF Antwerpen. Tegen 01.45 uur ’s nachts was de operatie afgelopen.

De steun van BASF Antwerpen gebeurde in het kader van Belintra, een samenwerkingsovereenkomst tussen de federale overheid en Essencia, de federatie van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences. Sinds 1988 kunnen overheden, brandweer en Civiele Bescherming bij incidenten met gevaarlijke producten de klok rond een beroep doen op deskundigen uit de chemiesector. Uit een netwerk van veertig bedrijven worden de geschikte specialisten opgeroepen via twee nationale coördinatiecentra: BASF Antwerpen voor Nederlandstalige oproepen en Solvay voor Franstalige oproepen.

Roel Jacobus