Oude haven Antwerpen hotspot innovatieve marine maakbedrijven

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

Het betrokken gebied bestaat onder meer uit het Kempeneiland, Mexico-eiland, Asiadok-Oostkaai en Steenborgerweert. Het Kempeneiland en het zuidelijk deel van Asiadok-Oostkaai moeten als katalysator dienen om het project op gang te trekken. Het autonoom stadsbedrijf AG Vespa zoekt nu een studiebureau om die transitie te analyseren en te definiëren.

Relatie met water

“Door de relatie van het gebied met het water ligt de focus voornamelijk op marine en maritieme bedrijven. Zij kunnen het water bijvoorbeeld gebruiken als testzone. Ook andere sectoren zijn welkom”, zegt Marjolein Lyssens van AG Vespa.

“Op de site zijn een aantal concessies die aflopen en we zoeken een consortium om de stedenbouwkundige visie voor het gebied te doen landen. Bedoeling is ruimtelijke studies te maken rekening houdend met de bestaande gebouwen en vastgoedtechnieken”, zegt ze.

Kandidaten kunnen zich melden tot woensdag 4 september 2019.

Hub voor stadsdistributie

Vorig najaar selecteerde de stad Blue Line Logistics en bouwmaterialenhandel Janssens voor een stadsdistributieproject aan het Asiadok. “Dat project gaat binnenkort van start. Het is een tijdelijk proefproject van een jaar dat binnen deze visie past, maar of het op deze plek moet blijven, zal de toekomstvisie uitwijzen”, besluit ze.

Koen Heinen