Luik Natie en ENGIE gaan voor CO2-neutraliteit met enorme batterij

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

Luik Natie covert vandaag al twee derde van zijn energiebehoeften met de elektriciteitsproductie van de windmolen op haar terreinen. Voor de laatste 1.200 megawatt die het nu nog van het reguliere net haalt, gaat het bedrijf in samenwerking met ENGIE voor een radicale oplossing. Een combinatie van 3.800 zonnepanelen en een grote batterij van 1.2 MwH. “Op termijn willen we volledig CO2-neutraal worden”, zegt Luik Natie-CEO Stefaan Verhelst. “Voor het eerst wordt in België een dergelijke batterij geplaatst bij een bedrijf als het onze. Zo krijgen de ontwikkelaars de kans om de theoretische modellen nu in de praktijk te testen.”

335 gezinnen 

De zonnepanelen hebben een oppervlakte van 6.000 m² en een totale capaciteit van 1,2 megawatt, zullen geïnstalleerd worden op de daken van de transport- en opslaghallen van Luik Natie. De nieuwe installatie produceert 1.170 MWh per jaar, het equivalent van een jaarlijks verbruik van 335 gezinnen, en vermijdt een jaarlijkse CO₂-uitstoot van 535 ton. ENGIE Fabricom staat in voor de installatie en het onderhoud voor 10 jaar van de zonnepanelen.

In samenspraak met Engie wordt ook onderzocht hoe de optimale match gevonden kan worden tussen het energieverbuik en de duurzame energieproductie. Het project kost ENGIE zo’n 2 miljoen euro, Luik Natie betaalt de stroom die het afneemt. De zonnepanelen worden in december van dit jaar operationeel, voor de batterij verwacht Verhelst dat ze in mei 2020 gebruiksklaar is. 

Succesvolle samenwerkingen 

Philippe Van Troeye, CEO ENGIE Benelux, laat optekenen: “Dit project past perfect in onze ambitie om onze klanten de zero carbon transitie ‘as a service’ aan te bieden. We doen dat door de complexiteit van de transitie voor hen te beheren en door geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen, in dit geval een innovatief energiebeheersysteem met zonnepanelen, een batterij en elektrische laadpunten. We zijn trots op het vertrouwen dat Luik Natie ons heeft gegeven na eerdere succesvolle samenwerkingen en dat we kunnen bijdragen aan hun wens om volledig CO2-neutraal te worden.”

Luik Natie breidt zijn activiteiten komend voorjaar nog uit met 20.000 diepvries-palletplaatsen, wat een bijna-verdubbeling is van de huidige capaciteit in heel Antwerpen. 

Michiel Leen