Logistiek park Lingang Zeebrugge in 2020 operationeel

Nieuws, Logistiek
Roel Jacobus

Sinds de aankondiging begin dit jaar dat een studiebureau was aangesteld, bleef het in Zeebrugge stil rond het logistieke project van de Chinese ontwikkelingsmaatschappij Lingang. Toch wordt achter de schermen hard doorgewerkt, bevestigt gedelegeerd bestuurder van MBZ Joachim Coens.

“Lingang heeft een consortium van architecten aangeduid met de bedoeling van dit jaar een bouwvergunning aan te vragen. Het logistiek park zou in 2020 operationeel moeten worden. Dat staat in de contractvoorwaarden die door Lingang stipt opgevolgd worden”, zegt Coens, die vorige week bij Lingang in Shangai op bezoek ging.

85 miljoen euro

De overeenkomst voor een investering van 85 miljoen euro werd voorgesteld op het havencongres Summit of Bruges in mei 2018. Er komt een logistiek park van 30 hectare in de Maritieme Logistieke Zone nabij de snelweg A11 in de achterhaven.

In november maakte Lingang op de China International Import Expo (CIIE) in Shanghai de naam van het park bekend: Lingang Overseas Modern Industrial Park. Daarbij werden vijf memorandums of understanding getekend met bedrijven die er zich willen vestigen. Het ging om spelers uit China, Nederland, de Verenigde Staten en de Antwerpse logistieke dienstverlener Aprojects Belgium. Die beschikt al over een tak in Shanghai.

Ambitie in e-commerce

De ontwikkeling van een logistiek park voor handelsverkeer in twee richtingen, past in het verhaal van Zeebrugge als Europese poort van de Chinese groep Cosco. “Om dit verhaal duurzaam op de rails te krijgen, zijn drie componenten van belang. Ten eerste een deepsea containerplatform met Europese feederlijnen, ten tweede hinterlandconnecties en ten derde een logistieke cluster voor het behandelen van de lading. Iedereen moet op hetzelfde moment vooruitgaan en dat is wat we nu zien gebeuren. Het heeft voor elk van de drie componenten slechts zin om te investeren als dat ook in de twee andere gebeurt”, aldus Coens.

De investering van Lingang speelt onder meer een rol in de wens van het havenbestuur om een prominente rol in e-commerce te spelen. Die ambitie werd uitgesproken op de beurs Transport Logistics in München in juni. Zeebrugge werd daar voorgesteld als een van de partners van het digitaal douaneplatform BE-GATE. Daarmee wil de FOD Financiën de douaneformaliteiten bij e-commerce snel en rimpelloos laten verlopen.

Roel Jacobus