Huts opgetogen over Schots megacontract voor Indaver

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

Indaver zal samen met Acciona, dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling en het beheer van duurzame infrastructuuroplossingen, het NESS-project in Aberdeen exploiteren. In dat project werken verschillende Schotse gemeenten samen om energie te puren uit afval. Jaarlijks wordt zo’n 150.000 ton afval omgezet in elektriciteit. Op die manier wordt niet-recycleerbaar restafval toch nog duurzaam verwerkt. Vanaf 2021 mag er geen afval meer worden gestort in Schotland. 

Acciona, een Spaanse bouwonderneming met focus op duurzame infrastructuur en hernieuwbare energie en die wereldwijd actief is, zal de centrale opleveren binnen een bouwperiode van drie jaar, en treedt in dit project op als leidende partner. De centrale zal worden geëxploiteerd en onderhouden door Indaver voor een contractduur van twintig jaar.

Operationeel in 2022

De centrale wordt gebouwd op een voormalig terrein voor gasopslag op het East Tullos Industrial Estate in Aberdeen en zal niet-recycleerbaar afval op een milieuvriendelijke, duurzame en allesomvattende manier verwerken. De centrale zal ook elektriciteit produceren voor het nationale elektriciteitsnet en mogelijk warmte voor gezinnen in het district Torry. De nieuwe centrale zal zo’n veertig mensen een voltijdse baan geven. Verwacht wordt dat de centrale tegen januari 2022 in gebruik zal worden genomen en tegen augustus 2022 volledig operationeel zal zijn.

“Het NESS-project is een uitstekend voorbeeld van de circulaire economie doordat het Aberdeen, Aberdeenshire en Moray een duurzame en energie-efficiënte oplossing biedt om niet-recycleerbaar afval te verwerken. Met NESS zullen we zoveel mogelijk materialen en energie terugwinnen uit de afvalstromen die we verwerken, en zo waarde creëren uit het afval”, aldus Paul De Bruycker, CEO van Indaver.

Fiere Fernand Huts

Bij Katoen Natie is topman Fernand Huts alvast enthousiast. Katoen Natie Groep nam het bedrijf over in 2015 en wil de expertise van Indaver snel internationaal exploiteren.

“We zijn vandaag fier dat Indaver dit contract kan binnenhalen. Het bewijst dat Indaver niet alleen over de nodige expertise beschikt maar ook van ons de ruimte krijgt om haar expansie binnen en buiten Vlaanderen verder te zetten. Met onze investering in Indaver timmeren wij mee aan een duurzame toekomst en daar zijn we fier op”, aldus Huts. 

Michiel Leen