Britse overheid bereidt Belgische bedrijven voor op no-deal brexit

Nieuws, Logistiek
Roel Jacobus

Op dinsdag 1 oktober organiseert de Britse overheid in het ABC-gebouw in Zeebrugge al voor de derde keer – na 22 januari en 14 maart – een ‘Belgian Ports and Industry Day’. Van 10.00 uur tot 15.30 uur wordt van gedachten gewisseld in het licht van de aangekondigde brexit op 31 oktober. Er komt een grote delegatie ambtenaren mee van de ministeries bevoegd voor onder meer transport, douane, landbouw, voeding, grensbewaking en economie,

Zij zullen aandacht besteden aan de laatste inschattingen en verwachte veranderingen aan processen en procedures. Het gaat om onder meer douaneprocedures, import en export van voeding, levende dieren, dierlijke producten en voeders, planten en vis, en de impact op transportinfrastructuur voorbij de grensposten. Aan de Belgische industriëlen en transporteurs worden gevraagd om bezorgdheden en vragen zoveel mogelijk op voorhand in te sturen, zodat ze ten gronde besproken kunnen worden. Net als bij de twee voorgaande edities verloopt de aanwezigheid strikt op uitnodiging en volgens registratie.

Zeebrugge vraagt briefing Britse havenklanten

Als eerste echte agendapunt spreekt Heather Jones, deputy director van de Border Delivery Group, over ‘Brexit readiness – preparing hauliers and businesses for Day 1 No Deal’. De Britse overheidsdiensten houden er dus terdege rekening mee dat het Verenigd Koninkrijk en de EU niet tot een uitstapakkoord zullen komen. Voor deze infodag werkt de Border Delivery Group samen met het havenbestuur MBZ, gesteund door de Britse ambassade en de bedrijvenorganisatie Voka-West-Vlaanderen met haar Zeebrugse geallieerde Apzi.

“Het belang van dergelijke infodag voor de Belgische industrie en transporteurs, bespraken we tijdens het recente werkbezoek van de nieuwe Britse ambassadeur Martin Shearman”, zegt gedelegeerd bestuurder Joachim Coens van MBZ. “Wij hebben daarbij ook de wens uitgesproken voor een gelijkaardige infosessie voor de andere helft van ons cliënteel: de Britse bedrijven die Zeebrugge gebruiken in hun logistieke ketting met het Europese vasteland. Deze ontmoeting zal eind september plaatsvinden.”

Roel Jacobus