Ahlers zoekt directeur magazijnen in Sint-Petersburg

Nieuws, Logistiek
Sven Josten

Rusland is erg belangrijk voor Ahlers. Naast de magazijnruimte van 4,5 hectaren in Sint-Petersburg heeft de groep magazijnen in Moscow, Novosybirsk in Siberië en Chelyabinsk, ten Zuiden van Jekatarinenburg. De nieuwe manager zal Sint-Petersburg als standplaats hebben en wordt ook verantwoordelijk voor de drie andere vestigingen. Robert Mann, COO voor de Ahlersgroep, combineert zijn overkoepelende functie met de job van countrymanager Rusland. Aan hem dient de nieuwe topman- of vrouw te rapporteren.

Hoge eisen

Een vereiste, die al heel wat kandidaten zal diskwalificeren, is een goede kennis van het Russisch. Het personeelsbestand telt zo’n driehonderd mensen en de helft daarvan zijn arbeiders. Met hen kan bijna alleen in het Russisch gecommuniceerd worden. Hoewel de hoofdfunctie van de nieuwe kracht het beheer van de magazijnen is, wordt er ook ondersteuning van hem of haar verwacht om de commerciële activiteiten te ontwikkelen. En dan is Russisch spreken ook cruciaal.

Stevige kluif

Stefan Van Doorslaer stond ons te woord vanuit Rusland. “We hebben een universitair in gedachten, iemand van een heel hoog niveau”, zegt Van Doorslaer, die sinds 1 januari 2019 CEO van de groep is geworden en zelf erg lang aan het hoofd stond van de Russische tak van Ahlers. Ahlers zal volgend jaar haar 110-jarig bestaan vieren, maar in 2018 werd in Rusland al geklonken op het 25-jarig bestaan van de Russische Ahlerstak. “In onze Russische magazijnen behandelen we veel fast moving consumer goods. En reserveonderdelen met veel behandelingen zijn ook een belangrijk onderdeel. En we behandelen er verven en basisgrondstoffen voor verf”, vervolgt Van Doorslaer. “In Rusland is het douaneaspect niet te onderschatten. Het ontbreken van een komma kan je bij wijze van spreken al in de problemen brengen. Als douaneagent ben je er bovendien zelf verantwoordelijk voor fouten en na twee fouten riskeer je al problemen met je licentie.”

Sint-Petersburg

“Sint-Petersburg is een erg mooie stad met veel cultuur en mooie architectuur. Tegenwoordig zie je er veel Chinezen”, vertelt Van Doorslaer. “Er wordt nu gewerkt aan elektronische visa omdat de stad het toerisme verder wil bevorderen. Nu is een visumaanvraag nog complex en duur, en dat is een drempel voor het toerisme. Als expatriate heb je er alles wat nodig is, ook bijvoorbeeld een internationale school. Maar je moet natuurlijk wel de koude en donkere winters kunnen verdragen. Dit jaar is de zomer trouwens ook niet zo fameus.” De Ahlersgroep heeft in Sint-Petersburg nu een aantal expatriates, waaronder drie Belgen, twee Nederlanders en de Britse COO Robert Mann, die er zelf al 25 jaar woont met zijn gezin.

Sven Josten