Zwareladingschip Boskalis laadt cruiseschip voor reparatie (+ video)

Nieuws, Logistiek
Adrie Boxmeer

Vanwege problemen met de voortstuwing moet de ‘Carnival Vista’ (bijna vierduizend passagiers, lengte ruim driehonderd meter) naar een droogdok. Dat is op de Bahama’s momenteel niet beschikbaar. Daarom wordt het schip tussen 12 en 14 juli op de ‘BOKA Vanguard’ van Boskalis geladen. Vervolgens vaart het schip naar een nabijgelegen werf, waar de reparatie wordt uitgevoerd. Na afronding wordt de ‘Carnival Vista’ weer gelost, zodat het schip op tijd is voor de eerstvolgende cruise later deze maand.

Ladingen met grote diepgang

De ‘BOKA Vanguard’ is het grootste halfafzinkbare schip ter wereld. Het wordt gebruikt voor het transport van grote offshore olie- en gasplatforms, maar kan ook worden ingezet als droogdok. Door de open en platte achtersteven en een dek zonder boeg kan het ladingen vervoeren die langer en breder zijn dan het dekoppervlak van 275 bij 70 meter. Als de ballasttanks worden gevuld, zinkt het dek van het schip tot onder de waterspiegel, zodat ladingen met een grote diepgang kunnen worden geladen.

Adrie Boxmeer