‘You’ve Got Freight!’: spelen met synchromodaliteit (+ video)

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

“Een serious game over synchromodaliteit”, zo presenteert ‘You’ve Got Freight!’ zichzelf. Amber van Oel, een van de bedenkers van het spel, legt uit wat dat in de praktijk betekent. “In teams van twee à drie deelnemers nemen de spelers het tegen elkaar op als expediteurs. Ze moeten een lading containers uit de haven naar het hinterland vervoeren en dat zo snel, schoon en goedkoop mogelijk. Afhankelijk van die criteria zal ook de meest geschikte transportmodaliteit worden gezocht.”

Toch maar trucks? 

Over- en ondercapaciteit worden beboet, dus je moet je ook afvragen of het order dat je wordt toebedeeld, past op de gekozen route. “De verleiding is groot om toch maar voor de truck te kiezen als ‘veilige’ oplossing, om niet met halflege schepen te moeten gaan werken”, weet Van Oel. “In de eerste ronde is er geen communicatie tussen de verschillende teams. In de tweede ronde kan er onderhandeld worden, maar de deelnemers bepalen zelf hoeveel info ze delen. Het is voortdurend wikken en wegen, want net door lading te bundelen en capaciteit optimaal te benutten, vallen er punten te verdienen.”

Doe het voor de haven

Om het nog wat spannender te maken, strijden ook twee havens tegen elkaar. Wie opereert vanuit de winnende haven, krijgt bonuspunten. Deelnemers moeten dus ook het bredere plaatje in de gaten houden: spelen ze soloslim, of houden ze ook het grotere goed van de haven in de gaten?  

‘You’ve Got Freight!’ ontstond aan de TU Delft op vraag van een consortium van Nederlandse havenbedrijven en universiteiten. In april gingen van Oel en haar collega’s live met het spel. Zelf studeerde ze af bij het Havenbedrijf Rotterdam en werkt ze bij CEVA Logistics. De logistieke industrie is dus geen onbekende wereld voor de spelontwikkelaars. Intussen maken ze scholen, bedrijven en belangenverenigingen warm voor het spel. In Antwerpen gingen ze al op de koffie bij FORWARD Belgium en opleidingscentrum Portilog.

Welbewust oldschool 

Het spel kan deel uitmaken van een lessenprogramma op school. Het kan ook een aanzet zijn voor bedrijven om over duurzame mobiliteit na te denken, en het kan zelfs dienen voor beleidsmakers die zich over de problematiek willen buigen. “Na het spel is er steeds een debriefing voorzien, waarbij deelnemers hun ervaringen en inzichten delen. Die link met de realiteit van het bedrijfsleven is cruciaal. Het spel kan worden aangepast aan de prioriteiten van de klant.”

De keuze voor een oldschoolbordspel kan opmerkelijk lijken, maar is welbewust. “We wilden er geen optimalisatievraagstuk van maken, maar een omgeving creëren waarin je, net als in de realiteit, op een bepaald moment moet gaan onderhandelen en met elkaar praten. Op deze manier komt het belang van samenwerking naar voren.”

Michiel Leen