Wijngaard Natie in Gent: “Betere mobiliteit en arbeidsregels” (+video)

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

Wijngaard Natie nam begin dit jaar de vroegere chemieopslagactiviteiten van Ahlers in Evergem over. Ahlers had het met die activiteiten gezien, terwijl Wijngaard Natie net op expansie in deze business uit was. Dat het de Antwerpse logistiekspecialist menens is, blijkt alvast uit de grondige renovatie die het tot ‘ECO Center’ herdoopte complex in Evergem krijgt. “De vloeren krijgen een nieuwe, ondoordringbare kleilaag als ondergrond en de inkuiping wordt aangepast”, zegt CEO Peter Van den Eynde. “Op die manier is het complex klaar voor de toekomst.”

Geen congestie 

Gent is een nieuwe omgeving voor het vanouds in Antwerpen verankerde bedrijf. Maar wel eentje met potentieel, weet Van den Eynde. “Gent heeft tegenwoordig, onder andere dankzij de Westerscheldetunnel, goede verbindingen met Nederland. Het ligt op een noord-zuidas tussen Frankrijk en Nederland die mogelijkheden biedt. Ook andere logistiekspelers is dat niet ontgaan: in de omgeving worden nu complexen opgetrokken door onder andere Heylen en H.Essers. Gent kent niet de congestieproblemen van Antwerpen. Door onze ligging buiten het havengebied zijn de arbeidsvoorwaarden ook soepeler en gunstiger.” 

Het Gentse Wijngaard Natie-complex is bedoeld voor de opslag van hoge-drempel Seveso-goederen. De magazijnen beslaan een oppervlakte van 25.000 m². In totaal heeft Wijngaard Natie nu 125.000 m² hoogwaardige opslag voor chemicaliën, verdeeld over 18 magazijnen, waarbij twee sites over een Seveso hoge-drempelvergunning beschikken. Naast de ECO Centers in Kallo en Zwijndrecht op Linkeroever opereert Wijngaard Natie vanuit opslagplaatsen op de rechteroever.

Michiel Leen