Virgin bouwt ’s werelds grootste hyperloop in Saudi-Arabië

Nieuws, Logistiek
Jonas Van Boxel

Het bedrijf onder de paraplu van luchtvaartmaatschappij Virgin tekende een samenwerkingsovereenkomst met de Economic Cities Authority (ECA) van Saudi-Arabië. Er zal een studie uitgevoerd worden naar de bouw van een testsite, een onderzoekscentrum en hyperloopfabriek.

Als locatie wordt gekeken naar de ‘King Abdullah Economic City’ ten noorden van Jeddah. Die stad werd zo’n vijftien jaar geleden vanuit het niets opgetrokken nabij de Rode Zee. Het megaproject is er speciaal op gericht om buitenlandse investeringen aan te trekken en om technologische innovatie te stimuleren.

Saudische Silicon Valley

In de hyperloop ziet de Saudische overheid een belangrijke stap: “Het project wordt een katalysator voor een Saudisch Silicon Valley-effect”, liet secretaris-generaal Mohanud A. Helal van ECA optekenen.

Ook bij Virgin Hyperloop One is men ervan overtuigd dat een hyperloop van Saudi-Arabië een voortrekker in transport zal maken. “Ik kijk ernaar uit om samen met onze partners in Saudi-Arabië van deze technologie een volwaardige transportoplossing te maken”, zegt CEO Jay Walder.

Virgin Hyperloop One zegt capsules met cargo of personen te kunnen vervoeren aan snelheden tot 1080 km per uur, drie keer sneller dan hogesnelheidstreinen. Het bedrijf heeft een visie van een hyperloopnetwerk in de gehele Arabische golf. De reis van de Saudische hoofdstad Riyadh naar Jeddah zou van meer dan 10 uur naar 76 minuten teruggebracht worden. De rit van Riyadh naar Abu Dhabi, die momenteel 8,5 uur duurt, zou nog maar 48 minuten in beslag nemen.

Vorig jaar werd een mogelijke samenwerking tussen Virgin Hyperloop One en Saudi-Arabië opgeschort, nadat Virginbaas Richard Branson kritiek had geuit op het koninkrijk na de verdwijning van Saudisch journalist Jamal Khashoggi. Kort na het incident zette Branson een stap opzij als voorzitter van Virgin Hyperloop One. Hij werd opgevolgd door Sultan Ahmed Bin Sulayem van hoofdaandeelhouder DP World.

Jonas van Boxel