UPS richt dochteronderneming op voor commerciële droneleveringen

Nieuws, Logistiek
Jonas Van Boxel

Met UPS Flight Forward wil het Amerikaanse koerierbedrijf commerciële dronevluchten uitvoeren binnen het UPS-netwerk. Het bedrijf verwacht dit jaar nog een Part 135-certificering te krijgen van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Het wordt dan aanbieder van een van de eerste gecertificeerde commerciële droneoperatoren in de Verenigde Staten.

In de VS voert UPS al dronezendingen uit voor medische producten: onbemande drones leveren medische stalen tussen ziekenhuizen in Raleigh, de hoofdstad van de staat North Carolina. Dat netwerk wil het bedrijf uitbreiden naar andere ziekenhuizen of faciliteiten.

Een Part 135-certificering zou UPS kwalificeren als luchtvervoerder en operator. “UPS is vastbesloten om technologie te gebruiken om de manier waarop we zaken doen te transformeren,” zegt Scott Price, UPS chief Transformation en Strategy Officer. “De oprichting van een dronekoeriersbedrijf en de start van reguliere activiteiten onder dit certificaat is een historisch moment voor UPS en voor de drone- en logistieke sector in bredere zin.”

In april kreeg Wing, een zusterbedrijf van Google, als eerste bedrijf in de Verenigde Staten groen licht van de FAA om pakjes met drones te leveren. Er gelden wel erg strenge veiligheidseisen.

Jonas van Boxel