Uitbater na brand biogascentrale DP World: “Geen commentaar”

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

Een zware brand heeft vrijdagavond huisgehouden in de biogascentrale aan het Deurganckdok, naast de terreinen van terminaloperator DP World. De biogascentrale van Upgrade Energy, waarin bio- en huishoudafval worden vergist om groene stroom op te wekken, vloog om nog onbekende redenen in brand. Er vielen geen gewonden, maar er was felle rookontwikkeling en de brandweer had uren nodig om het vuur te bedwingen. 

In 2016 was er op dezelfde site al eens een explosie. Daarbij vielen toen twee gewonden. De centrale bleef toen enkele jaren dicht en draaide pas in januari weer op volle kracht. DP World gebruikt de opgewekte energie om in een deel van zijn energiebehoeften te voorzien. “De centrale levert ongeveer 8% van onze totale elektriciteitsbehoefte”, weet woordvoerder Kris Thieren. “We hebben daarnaast een contract met een leverancier van groene netstroom, dus onze energievoorziening komt door de brand niet in het gedrang. 22% van onze stroom komt bovendien van ons eigen windmolenpark.”

Oorzaak

Blijft de vraag of DP World achter de biogascentrale blijft staan. “Het is nog te vroeg voor conclusies”, zegt Thieren. “Eerst moet grondig worden onderzocht wat er gebeurd is. We treden daarom in contact met de uitbaters om snel duidelijkheid te scheppen.” 

Wij kwamen bij Upgrade Energy vanochtend niet verder dan “geen commentaar”.

Michiel Leen