Shipex bouwt ‘nachtkluis’ uit scheepscontainer voor sanitair materiaal

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

Twee vrienden van Shipexmedewerker Nicolas De Bie doen hun beklag over de fileperikelen op de A12, die hun bedrijf met vestiging in Aartselaar parten spelen. De klanten raken niet meer op tijd bij de winkel, en dat begint de omzetcijfers pijn te doen. De Bie bedenkt een oplossing: uit een scheepscontainer een nachtkluis bouwen, waarin de bestellingen worden opgeslagen. De container wordt voorzien van een elektronisch slot dat de klant kan openen met een unieke code die hoort bij zijn bestelling. Zo kan hij de lading komen ophalen wanneer dat hem het beste uitkomt, zonder dat de winkel zijn openingsuren moet aanpassen. Dat scheelt hem dan weer in de loonkosten.

Mini-magazijntje

“We hebben ervoor gekozen een mini-magazijntje te bouwen uit een twintig-voetcontainer”, zegt De Bie. “Daar past wel wat in. De deur is breed genoeg voor een europallet en de ingang heeft een hellinkje, zodat je er gemakkelijk met een transpallet bij kunt. Zelfs grote stukken, zoals radiatoren en boilers, passen er moeiteloos in. En met het juiste materiaal kun je de container ook verplaatsen, mocht dat nodig zijn. Hij zit niet aan de grond vastgelast of zo. Het bewijst maar weer hoe veelzijdig containers zijn.”

Van idee tot uitwerking passeerden nauwelijks drie weken. Containervervoer is een kernactiviteit voor Shipex, maar deze nachtkluis is toch een nieuwe niche. “We gaan eerst even evalueren hoe het met deze container loopt voordat we effectief verder gaan, maar het idee om de activiteit uit te breiden is er wel”, zegt De Bie. “Het kan de mobilteitsproblemen helpen verminderen en kost de klant wellicht minder dan het invoeren van langere openingsuren.”

Michiel Leen