Nieuwe Britse ambassadeur bezoekt sneller Zeebrugge dan koning

Nieuws, Logistiek
Roel Jacobus

Sinds eind juni is Martin Shearman (op de foto vierde van links) de opvolger van Alison Rose als Britse ambassadeur in België. Voorheen vertegenwoordigde hij het Verenigd Koninkrijk in onder meer Tokio, Kampala en New York. Bovenaan zijn prioriteitenlijstje stond een werkbezoek aan het havenbestuur van Zeebrugge. Gisteren maandag 29 juli was hij er te gast. “Bedankt voor de gedachtenwisseling. Vermits 45% van uw business met het Verenigd Koninkrijk te maken heeft, valt er aan beide zijden heel wat te bespreken vóór 31 oktober”, schreef hij na afloop op Twitter.

“Met de vorige ambassadeur Alison Rose hadden wij een goed contact en van meneer Shearman verwachten we hetzelfde”, zegt gedelegeerd bestuurder van de haven Joachim Coens (links op de foto).

Focus op harde brexit

Het havenbestuur en de Britse ambassade hielden in afwachting van eerdere brexitdata al twee keer een informatiebijeenkomst voor bedrijven, lokale overheden en andere betrokken partijen. “Begin oktober, in aanloop naar de huidige brexitdatum 31 oktober, plannen we opnieuw een bijeenkomst in Zeebrugge. We hebben aan de ambassadeur gevraagd om ook in het Verenigd Koninkrijk een dergelijke infosessie te organiseren”, zegt Coens.

Na de verkiezing van Boris Johnson tot premier bereidt het havenbestuur zich nog meer dan ooit voor op een harde brexit.

Roel Jacobus