Meer fusies en overnames in logistiek en transport eerste helft 2019

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

De 123 fusies en overnames in de eerste zes maanden van dit jaar vertegenwoordigden een bedrag van 63,4 miljard dollar, zo blijkt uit een onderzoek van PwC (PricewaterhouseCoopers). De overname van Panalpina door DSV is de tweede grootste transactie na die van de Amerikaanse investeringsgroep Blackstone. Die nam voor 18,7 miljard dollar logistiek vastgoed over.

Ondanks handelsconflicten en brexit

Niettegenstaande onzekerheden zoals het handelsconflict tussen de VS en China en de brexit worden meer transacties in transport en logistiek gerealiseerd. Volgens PwC is de reden daarvoor de grotere strategische betekenis van de sector in een tijdperk van onlinehandel. Daarnaast wapenen investeerders zich door de overname van infrastructuur voor onzekere tijden. Infrastructuurinvesteringen bieden lagere, maar wel stabiele, opbrengsten.

E-commerce

Logistiek en wegvervoer hadden met 37% het grootste aandeel in de transacties. Dat is volgens de consultant te wijten aan de vereisten voor e-commerce waarvoor de logistiek grensoverschrijdende maatregelen moet nemen. De overname van Blackstone is e-commerce gerelateerd.

Meer transacties in tweede jaarhelft

Voor de tweede helft van dit jaar verwacht PwC een positieve ontwikkeling van de transactieactiviteiten in transport en logistiek. Belangrijkste doelwitten daarbij zijn objecten die bij de onlinehandel betrokken zijn, zoals magazijnen en koerier-, expres- en pakjesdiensten.

Koen Heinen