Lineas dagvaardt spoornetbeheerder Infrabel

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

De relatie tussen Lineas en Infrabel is al een tijdje vertroebeld. De spooroperator heeft al herhaaldelijk aangedrongen op een spoornetbeheerder die het rijden van een trein even makkelijk maakt als een vrachtwagen laten rijden.

Planning en communicatie

Bij Lineas zegt een woordvoerster dat Infrabel het nieuws over de dagvaarding zelf naar buiten heeft gebracht. “Dat is een juridische stap. Wij waren niet van plan hierover zelf te communiceren. Dit kadert in een ruimer verhaal samen met de andere operatoren. Wij vragen al langer om de planning van de onderhoudswerken te respecteren en hierover tijdig de communiceren. Onze treinen lopen vertraging op en dat veroorzaakt economische schade”, benadrukt ze.

Coördinatieorgaaan

De spooroperatoren hebben eerder de oprichting van een coördinatieorgaan gevraagd. “Onze aanvraag is wel erkend maar een officiële datum voor een bijeenkomst is er nog niet”, besluit de woordvoerster van Lineas.

Volgens het persagentschap Belga wil Infrabel aan de rechter uitleggen dat het zijn werven moet reorganiseren als gevolg van een beslissing van de nationale veiligheidsinstantie DVIS. Die verlengde de bestaande veiligheidsprocedure niet en daarom moet de planning herzien worden.

Koen Heinen