Gent grijpt naast Zalando-distributiecentrum door brexit

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Zalando is al enige tijd een locatie in de Benelux aan het zoeken om een megadistributiecentrum te vestigen. Hiermee wil de online modewebshop de verkoopvolumes in de regio verhogen en de levertijden verlagen. Op termijn wil het bedrijf helemaal overschakelen op next- en same-day bezorging.

Eerst werden België en Nederland tegen elkaar uitgespeeld. Begin vorig jaar raakte bekend dat Dour-Elouges in Henegouwen – nochtans een grote kanshebber – naast de prijzen greep. Maar ook een andere locatie, in de Gentse havenzone, was in de running. Beide locaties werden afgewezen en Zalando zou naar Nederland trekken. Dat België niet weerhouden werd, was volgens de Waalse vakbondsman Thierry Bodson (FGTB) niet aan nachtwerk of hoge loonkosten te wijten, maar aan striktere regels over het inzetten van gedetacheerd Oost-Europees personeel in de logistiek.

Gent grote troeven

“Dat is niet de echte reden”, zegt Joost Uwents, CEO van WDP die zijn schouders onder het project in Gent had gezet. “Deze keer speelden de flexibiliteit en de loonkost geen rol in de beslissing van Zalando om naar Nederland te trekken. Gent had zelfs een grote troef met de grote beschikbaarheid aan studenten.”

“De echte reden is zuiver logistiek van aard”, legt hij uit. “Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het distributiecentrum vooral de Benelux, Noord-Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zou afdekken. Gent was in die context het best gepositioneerd.”

Brexit veranderde de omstandigheden

Toen bleek dat het met de brexit de slechte kant uitging, besliste Zalando om de opzet van de distributie te veranderen en zich te concentreren op de verdeling in de Benelux en Noord-Frankrijk. “Hierdoor verplaatste zich het geografische zwaartepunt van het afzetgebied richting Nederland. Een locatie in dat land was dan ook logistiek interessanter”, voegt Uwents toe.

Bleiswijk

Zalando speelde het eveneens in Nederland handig: ook daar werden verschillende locaties tegen elkaar uitgespeeld. Volgens het Financieel Dagblad had de online retailer eigenlijk zijn zinnen op een andere locatie in Nederland gezet, maar werd uiteindelijk voor Bleiswijk, iets ten noorden van Rotterdam, gekozen.

Het fulfilmentcenter wordt door een joint venture tussen Somerset Capital Partners en USAA Realco Europe opgetrokken op de voormalige site van de bloemenveiling Royal FloraHolland. Het wordt een gebouw van 140.000 m² met de hoogste graad van automatisering binnen het logistieke netwerk van Zalando. Het bedrijf pompt maar liefst 200 miljoen euro in de intralogistiek. Op termijn zullen er 1.500 mensen werken.

Tender

De eerste pakketjes zullen Bleiswijk in de zomer van 2021 verlaten. Wie de uitbater van het distributiecentrum wordt, is nog niet bekend. Een tender wordt binnenkort uitgeschreven. In zijn andere logistieke centra zijn de logistieke dienstverleners onder meer Fiege en Kuehne + Nagel.

Philippe Van Dooren