Douanevakbonden dreigen met staking wegens sluiting kantoren

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze

De douane is van plan om acht kantoren te sluiten, twee in Vlaanderen (Kortrijk en Sint-Niklaas) en acht in Wallonië. De douaneambtenaren in Vlaanderen krijgen een overplaatsing naar andere vestigingen, in Roeselare en in Gent. Vooral in Wallonië zullen veel douaneambtenaren grotere afstanden moeten afleggen tijdens het pendelen. “Tot wel honderd kilometer”, zegt vakbondsman Marc Nijs van ACV Openbare Diensten aan persagentschap Belga.

Staking

Tijdens het overlegcomité van dinsdag 9 juli diende het gemeenschappelijke vakbondsfront een stakingsaanzegging in voor het personeel van de douane. “De gegeven mondelinge antwoorden en uitleg tijdens de zitting waren ondermaats”, zo luidt het in een persbericht. De vakbonden van de douane bekijken de mogelijkheid tot staking na een personeelsvergadering in september. 

“Op de luchthaven van Zaventem en in de havens van Antwerpen en aan de kust zullen ze weinig van de staking zien”, zegt Nijs nog. “In Vlaanderen is de onvrede beperkt, maar in Wallonië zien ze postorderbedrijf Alibaba naar de luchthaven van Luik-Bierset komen en daar is wel veel extra personeel nodig.”

Melanie De Vrieze