China neemt tien douanemaatregelen voor efficiëntere import en export

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze

China was in 2018 de tweede grootste partner voor EU-export en de grootste partner voor EU-import. De douane in China kondigde in juli tien maatregelen aan die het gemakkelijker moeten maken voor de importeur en exporteur. Een van de maatregelen is de hervorming van het inklaringsmodel. Een one-stop logistieke hub voor bedrijven moet de illegale ladingen bestrijden. 

Sneller verwerken

Bovendien is het aantal documenten dat nodig is voor import en export, gedaald van 86 naar 46. Bedrijven kunnen meer dan 90% van de documenten – 42 om precies te zijn – indienen via een onlineportaal. Dat moet de verwerkingstijd sterk doen dalen. 

Papierloos

Andere maatregelen zijn eenvoudigere documentprocedures, gewijzigde goedkeuringsprocedures, gedigitaliseerde haveninformatie en lagere havengelden. In Guangzhou gebeurt meer dan 98% van de douaneaangiften en inklaringsprocedures via een papierloze aanvraag. 94% van de totale kosten worden ingediend via het e-betalingskanaal. De douane in China heeft ook plannen om de douaneprocedures uit te breiden naar mobiele en intelligente systemen.

Melanie De Vrieze