Barry Callebaut bouwt ’s werelds grootste chocolademagazijn in Lokeren

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

Logistiek vastgoedspecialist WDP zal het project realiseren. Het komt op een oppervlakte van 60.000 m². Hiermee zou het grootste chocolademagazijn ter wereld een feit zijn. Er komt zowel een ‘low bay’ als een volledig geautomatiseerd ‘high bay’-magazijn. Barry Callebaut gaat in het nieuwe distributiecentrum zijn wereldwijde logistieke activiteiten in België centraliseren en verankeren. Momenteel vinden die nog plaats in de regio Aalst. De huidige 85 werknemers blijven aan de slag en op basis van de voorziene groei van de activiteiten in het nieuwe distributiecentrum, komen er nieuwe werknemers eens de site operationeel is.

De groep levert aan de hele voedingsindustrie. Wereldwijd wordt een kwart van de chocoladeproducten gemaakt met chocolade van Barry Callebaut.

Energieneutraal

Het gebouw zal volledig energieneutraal opereren. Het wordt uitgerust met zonnepanelen, materialen met een lage levenscycluskost, geothermie (waarbij warmte aan de ondergrond wordt onttrokken), laadpalen voor elektrische voertuigen en uitgebreide voorzieningen voor fietsers. De oplevering is voorzien in het derde kwartaal van 2021.

Geoptimaliseerde vervoersstromen

Barry Callebaut maakt van de gelegenheid gebruik om de vervoersstromen te optimaliseren door een aangepaste in- en outboundflow van de productiesite in Wieze. Daarbij zullen zowel afgewerkte als ruwe producten doorheen het logistieke proces worden gebundeld.

Door zijn ligging op het nieuwe bedrijventerrein E17/4 heeft het distributiecentrum een directe aansluiting met de E17 en met de Antwerpse haven. Lokeren ligt bovendien op het kruispunt van belangrijke spoorlijnen.  

Koen Heinen