Waterbus breidt uit: veer van 1 euro, gratis pendelen op Albertkanaal

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

De nieuwe haltes van de Waterbus in Lillo en Liefkenshoek werden vrijdagmiddag onder een stralende zon ingevaren door havenschepen Annick De Ridder en burgemeesters van de gemeenten op de beide Scheldeoevers. De Waterbus fungeert tussen deze beide haltes vanaf 1 juli als de opvolger van het ter ziele gegane ‘veer van Lillo’, dat moest wijken voor het drukker wordende havenverkeer. Voor wie de Waterbus enkel gebruikt om van Lillo naar Liefkenshoek te varen (en vice versa), geldt een speciaal tarief van één euro. Het tarief wordt al lachend het ‘Staftarief’ genoemd, naar onze eminente collega-journalist Staf De Lie, die zich erg beijverde voor het behoud van de veerdienst. Voor de andere ritten blijven de tarieven: 3 euro enkel, 5 euro retour. 

Pendelaars en toeristen

De uitbreiding van het noordelijke traject van de waterbus betekent dat je nu als het ware van Hemiksem naar Lillo kunt varen zonder overstappen. De operatoren zetten twee extra schepen in, de ‘Twin City Liner 1 & 2’, die met hun zonneterras bovendeks ook het toeristische verkeer weten te lokken. Toch is volgens Tom Verlinden, mobiliteitsmanager van het Havenbedrijf Antwerpen, vooral voor het woon-werkverkeer de winst groot. “De combinatie van fiets en Waterbus begint echt aan te slaan bij de medewerkers van bedrijven in de haven”, maakt Verlinden zich sterk. “De nieuwe route verbindt de grote terminals op beide oevers. Veel mensen krijgen nu een alternatief voor de wagen. In het najaar komen er nog haltes aan het Droogdokkeneiland en de Van Cauwelaertsluis.”

Zo ontstaat een traject dat na het Steenplein verschillende malen de Schelde kruist: van het Steen naar het strand van Sint-Anneke, straks naar het Droogdok, Zwijndrecht, Kallo, en straks ook Van Cauwelaertsluis, Liefkenshoek en eindigend in Lillo.

Albertkanaal gratis

Ook op het Albertkanaal verandert er wat: de frequentie van de Waterbussen wordt er vanaf 1 juli  bijgesteld naar één bus om de 45 minuten (in plaats van om het halfuur), maar voor pendelaars tussen 7.00 uur en 9.00 uur ’s morgens en 16.00 uur en 18.00 uur ’s avonds wordt het gebruik gratis. Dit alles om de Waterbus nog meer ‘top of mind’ te krijgen wanneer de Oosterweelwerken de autoroute langs het Albertkanaal compromitteren. 

Voor havenschepen Annick De Ridder voelt het overtochtje als een ‘citytrip in eigen stad. “Antwerpen heeft te lang met de rug naar het water geleefd”, klinkt het. “De Waterbus is een succes, met 38.000 bezoekers in de maand april, en in diezelfde maand werd ook de 500.000e gebruiker verwelkomd. Het herstel van de ‘veerdienst’ is van belang voor de band tussen beide gemeenten op de verschillende oevers.”

Een gelegenheidslied van Lillo’s officieuze burgemeester Kris Dockx maakte de maidentrip van deze nieuwe verbinding helemaal af. 

Michiel Leen