Sociaal akkoord transport en logistiek: + 1,1% in oktober

Nieuws, Logistiek
Sven Josten

Het moeilijke punt over de koppeling van nieuwe loonbarema’s aan de functieklassen wordt voorlopig in de koelkast gestopt, want hierover was momenteel geen akkoord mogelijk. Alleen werd een aparte looncategorie voor studenten gecreëerd aan 90% van het normale barema.

Loonsverhoging en éénmalige premie

De 1,1% loonsverhoging uit het interprofessioneel akkoord zal vanaf oktober worden toegepast. Ook krijgen de werknemers die minimaal zes maanden in dienst zijn op 31 december een cheque van vijfentwintig euro. Dat is een nettobedrag. De werkgevers en de vakbonden, die samen het Sociaal Fonds Transport en Logistiek beheren en dat door patronale bijdragen wordt gefinancierd, stelden vast dat er daar ruimte was om voor het vierde kwartaal 2019 een eenmalige en tijdelijke bijdragevermindering door te voeren van 0,4%. Dit zal de transport- en logistieke ondernemingen helpen om de pijn van de verhoging van de kosten van dit akkoord wat te verlichten.

Syndicale premie en nachtwerk

Het bedrag van de syndicale premie wordt verhoogd tot 145 euro. Dat is wettelijk het maximale als ze willen vermijden dat de premie belastbaar zou worden. Er is ook overeengekomen om het onderscheid tussen min- en plus-vijftigjarigen voor nachtarbeid af te schaffen.

Gezamenlijk eisenpakket aan regering

De vakbonden en werkgevers van deze sector, die meer dan eender welke andere sector is blootgesteld aan internationale concurrentie, zijn van plan om samen een eisenpakket bij de nieuwe regeringen neer te leggen, zodra die er zijn. Ze nemen hierbij een voorbeeld aan andere sectoren, zoals de bouwsector en de binnenvaart. Het eisenpakket zal betrekking hebben op sociale bijdragen, de strijd tegen sociale dumping en de eis voor voldoende comfortabele en hygiënische rustplaatsen, die niet zomaar door een burgemeester kunnen worden gesloten.

Sven Josten