Logflow investeert 5,5 miljoen in nieuwe hoofdzetel Oostkamp

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

De West-Vlaamse logistieke dienstverlener Logflow was al een tijdje op zoek naar een nieuw kantoor. De bouw van acht kantoortorens in Oostkamp, niet zo ver bij het huidige hoofdkwartier in Loppem vandaan, bood een uitgelezen kans om te verkassen. Projectontwikkelaar Global Estate Group bouwt er aan de O-Forty-site, een campus van acht gebouwen die een soort West-Vlaamse Google Campus moeten worden. De bijna-energieneutrale gebouwen (BEN) zijn goed voor 35.000 m2. Logflow neemt een van de gebouwen nu volledig in. 

R&D-campus

De Logflowtoren zal worden omringd door bufferzones, bomen en veel groen, en zal bestaan uit 5 verdiepingen. Samen met de 7 andere gebouwen ontstaat een unieke R&D-campus. De Logflowtoren zal voldoende ruimte creëren om onderdak te bieden aan de verschillende businessunits zoals: ‘masterplan & warehousing’, ‘supply chain management’, ‘R&D’ en ‘implementatie logistics project’.

Er is op de groei gekocht: het bedrijf telt nu 31 medewerkers en groeit in de loop van het jaar wellicht door naar 40 mensen. In het nieuwe kantoor is in theorie plaats voor zowat 130 medewerkers. “Over enkele jaren hopen we alvast met 50 à 60 te zijn”, zegt CEO Eric Vandenbussche. “We gaan de 2.500 m2 in Oostkamp gebruiken om mensen ruimte te geven volgens de principes van het nieuwe werken, en nemen bovendien één verdieping in gebruik als R&D-afdeling.” 

Die R&D past in de filosofie van het bedrijf, dat overschakelde van puur strategisch advies aan logistieke bedrijven naar de begeleiding in alle stappen van het logistieke proces. Wat meteen ook de groei van het personeelsbestand verklaart: voor al die verschillende domeinen is een pak expertise nodig. “Bouwkundige vraagstukken, warehousing, automatiseringsprocessen: we denken met onze klanten mee over oplossingen”, zegt Vandenbussche. “De sector van de warehousing is hoogtechnologisch geworden. Ons succes zit hem in het feit dat we zowel het logistieke, het IT- als het harde automatiseringsproces begeleiden.” 

Nieuw type dienstverlening 

Vandenbussche wil in Oostkamp een onderzoekscentrum uitbouwen waar zijn ingenieurs samenwerken met andere kennispartners, zoals universiteiten, rond concepten als het ‘warehouse van de toekomst’. Er is inmiddels een dossier ingediend bij de Vlaamse regering om strategische transformatiesteun te krijgen voor de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten. Hierbij denkt Logflow aan de ontwikkeling van een nieuw type dienstverlening.

In Antwerpen telt het bedrijf een vijftal medewerkers in de vestiging in Zandhoven. Ook daar denkt het bedrijf stilaan aan uitbreiding. Maar er wordt ook over de grenzen gekeken. Vandenbussche voelt wel wat voor een uitbreiding in het Franse Rijsel. “We krijgen nu al vragen uit verschillende delen van de wereld. Ik denk dat we over enkele jaren wel klaar zijn voor internationale expansie.”

Maar eerst dus verhuizen naar Oostkamp. De verhuizing is gepland voor het derde kwartaal van 2020. 

Michiel Leen