Limburg boost logistieke ambities met nieuwe branding (+ video)

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Locate in Limburg en POM Limburg lanceerden ‘Smart Port Limburg’ dinsdag op de vakbeurs Transport Logistic in München. Dat geeft meteen de internationale ambities van het inititatief aan. Met de nieuwe branding willen ze de logistieke troeven van Limburg beter promoten.

Vandaag loopt de Limburgse acquisitiestrategie, uitgevoerd door Locate in Limburg, over twee pijlers: enerzijds het aantrekken van fysieke goederenstromen gekoppeld aan gespecialiseerde logistieke activiteiten, door 3PL’s of 4PL’s; en anderzijds het aantrekken van significante investeringen door verladers in Europese distributiecentra (EDC’s). Uit een onderzoek dat POM Limburg en het Logistiek Platform Limburg door het consultancybureau Roland Berger in 2018 lieten uitvoeren, bleek dat – om deze inspanningen meer kracht bij te zetten – de provincie behoefte heeft aan een sterker internationaal logistiek branding concept.

“Locate In Limburg vermarktte onze logistieke troeven onder een te generisch concept, dat ook vooral refereerde aan het aantrekken van EDC’s. Het aantrekken van goederenstromen, die substantieel zakencijfer genereren voor onze logistieke dienstverleners, zat hier te beperkt in vervat. Dikwijls is dat nochtans de eerste stap in het verder verankeren van logistieke activiteiten naar een volwaardig EDC”, zegt Frank Zwerts, directeur van Locate in Limburg.

“De bouw en exploitatie van dit soort EDC’s is al jaren een belangrijke motor voor duurzame jobcreatie in de provincie, voor zowel hoog- als laaggeschoolden”, zegt hij. Hij verwijst naar succesverhalen als Nike ELC, Stanley Black & Decker, Mobis Parts Europe, Carglass Distribution Europe, SKF Logistics Services en recentelijk ook Weerts Group.

Digitale technologieën

“Bovendien wilden wij sterker benadrukken dat Limburg ook op het vlak van technologie – zoals blockchain, internet of things en artificiële intelligentie – meespeelt in de Europese Champions League. Ook op digitaal vlak dienen wij te worden beschouwd als de ‘Extended Gateway’ van de belangrijkste Europese zeehavens. Dit zit volledig vervat in de branding Smart Port Limburg”, stelt Zwerts.

Huis van de Logistiek

“Naast een wervende branding willen wij met de nieuwe branding ook onze structuur versterken om bedrijven of goederenstromen in Limburg aan te trekken en duurzaam te verankeren in Limburg. Smart Port Limburg analyseert, initieert en faciliteert de bouwstenen die hiervoor nodig zijn”, zegt Pascal Vranken, voorzitter Logistiek Platform Limburg.

Een van de bouwstenen is het ‘Huis van de Logistiek’ dat in de steigers staat. Dat moet een centraal ontmoetingspunt worden voor het regionaal logistiek ecosysteem en een plaats zijn waar innovatie in supplychain wordt versneld en toegankelijk wordt gemaakt”, legt hij uit. Die bouwstenen zullen in de komende jaren verder uitgewerkt worden en het concept vervolledigen als ze versterkend bevonden worden.

Philippe Van Dooren