Engie Fabricom monitort windparken op zee vanuit Hoboken

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

Samen met het Nederlandse Den Helder is Hoboken een van de twee sites van Engie Fabricom die zich 100% toespitst op de offshore windparkenindustrie. Naast de turnkey-assemblage van hoogspanningsstations voor de offshore windparken biedt de site nu ook onderhoud en monitoring op afstand van offshore windparken aan. Dat gebeurt vanuit een nieuw opgericht expertisecentrum in Hoboken, waar alle kennis en ervaring van dertig jaar binnen de Engie Groep wordt gebundeld.

“Het is onze ambitie om de klanten bij te staan in de ‘zero carbon’ transitie en offshore windparken zijn daar een belangrijk onderdeel van”, zegt Mark Dirckx, managing director van Engie Fabricom.

In Hoboken werden de voorbije jaren al 22 offshore hoogspanningsstations afgewerkt en momenteel zijn er 7 in opbouw. Het gaat om projecten in België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Portugal.

“Wij zijn marktleider met een aandeel van 40%. Onze ambitie is om ook in Azië en Noord-Amerika voet aan de grond te krijgen”, zegt Dirckx.

Investering vijf miljoen euro

Op de site in Hoboken wordt momenteel een nieuw kantoorgebouw opgetrokken, goed voor een investering van vijf miljoen euro. Sinds 2012 werd in Hoboken al twaalf miljoen euro geïnvesteerd. Met het oog op de uitbreiding van de activiteiten naar onderhoud en monitoring van windparken op zee, is het bedrijf op zoek naar 48 technisch geschoolde medewerkers. Momenteel werken in Hoboken 120 mensen. Het nieuwe gebouw biedt ruimte voor ruim 200 medewerkers.

“Onze site is in totaal 120.000 m² groot en beschikt over een assemblagehal met een openschuivend dak om grote stukken binnen te halen. Wij doen het design, de engineering, de aankoop van de onderdelen tot de assemblage. Via de Schelde worden de hoogspanningstations met een ponton tot bij het offshore windpark gevaren, waar ze worden overgeladen op een installatieschip”, legt Raf Vermeyen, verantwoordelijke voor de divisie Offshore, uit. Ook alle grote onderdelen en modules die nodig zijn voor de assemblage worden via de Schelde aangevoerd.

De assemblage van een hoogspanningsstations neemt 18 tot 24 maanden in beslag. Zo’n station weegt tussen 1.500 en 4.100 ton en meet 40 meter bij 40 meter en is 25 meter hoog.

Belangrijke markt

“De markt van offshore windparken zou tegen 2030 nog met 50 tot 80 GW groeien. Een substation is goed voor 500 MW. De komende 11 jaar moeten er dus nog zo’n 100 tot 160 substations worden gebouwd. Dit is een belangrijke markt”, benadrukt Vermeyen.

Koen Heinen