DHL Express bouwt in Roeselare voor West-Vlaamse markt

Nieuws, Logistiek
Roel Jacobus

Deze dinsdagmorgen gaven gedelegeerd bestuurders Danny Van Himste van DHL Express (midden op de foto) en Luc Beke van projectontwikkelaar Global Estate Group (rechts) de symbolische eerste spadesteek van een nieuwe vestiging in Roeselare, vertegenwoordigd door schepen Griet Coppé (links). Op een terrein van bijna 13.000 m2 – zowat twee voetbalvelden – komt een nieuw logistiek servicestation van 2.800 m2. Global Estate Group uit Oostkamp investeert 13 miljoen euro in de site die ze voor 15 jaar aan DHL Express zal verhuren.

Voor DHL Express is dit een opmerkelijke terugkeer naar het hart van West-Vlaanderen. “Een tiental jaar geleden verlieten we Roeselare en concentreerden we al onze activiteiten aan deze kant van het land in het Oost-Vlaamse Nazareth”, zegt Van Himste. “Intussen namen onze activiteiten toe en bouwden we vijf jaar geleden met Global Estate Group een vestiging in het Zuidwest-Vlaamse Wevelgem. Door onze verdere groei barst de locatie in Nazareth nu helemaal uit haar voegen en beslisten we van opnieuw een centrum in het centraal gelegen Roeselare te vestigen. Vanaf januari 2020 komen hier 75 nieuwe jobs, evenveel als er mensen in Nazareth werken. Zij zullen 3.000 pakjes per uur of bijna één per seconde kunnen verwerken.”

E-commerce voor kmo’s groeit

DHL Express zal in Roeselare goederen in beide richtingen behandelen. “Elke morgen zullen vrachtwagens een geconsolideerde inboundstroom aanleveren. Die zullen we sorteren en verdelen via zestig routes met lichte vracht- en bestelwagens. In de outboundrichting wordt dit een verzamelcentrum voor West-Vlaamse pakjes bestemd voor nationale en internationale ontvangers.

De opkomende e-commerce speelt een grote rol in de uitbreiding van het netwerk. “We zien dat de Belgische markt – zowel consumenten als bedrijven – de achterstand ten opzichte van de buurlanden inhaalt. Van een trendvolger evolueren we positief naar een veel grotere gebruiker van e-commerce. Het is nu van strategisch belang om zo dicht mogelijk bij de markt te zitten. Onze belangrijkste doelmarkt zijn de professionele gebruikers – kmo’s en grote bedrijven – voor zowel hun b2b- als b2c-pakketten. We zijn blij dat ook de kmo’s de mogelijkheden van deze handelsvorm ontdekken. Maar dat goed doen, is niet zo simpel als het lijkt. Daarom begeleiden we onze klanten in het ontwikkelen van hun e-commerce. Ook in Roeselare zullen hiervoor een aantal mensen ingeschakeld worden.”

Investeren in duurzaamheid

De site wordt op energievlak een bouwkundige primeur, vertelt Luc Beke van Global Estate Group: “Dit wordt het eerste crossdockingstation van het land met het BREEAM-certificaat (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Dit is een internationaal duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen met een minimale milieu-impact. We zullen gebruikmaken van de meest energievriendelijke technieken en bijvoorbeeld zonnepanelen en waterrecuperatie toepassen.”

Het gebouw zal klaar zijn tegen oktober en ingericht worden tegen begin 2020. Er komen drie inritten, zes laad- en loskades voor vrachtwagens en zestig kades voor lichte vrachtwagens en bestelwagens. Naast het magazijn komen een kantoorgebouw van 400 m², parkings en fietsenstallingen.

Roel Jacobus