Begin zomerweekend luidt start van nieuwe werkzaamheden in

Nieuws, Logistiek
Sven Josten

Tijdens de vakantiemaanden worden heel wat werkzaamheden uitgevoerd. Er valt heel wat hinder te verwachten, vooral voor wie vanuit Gent naar Antwerpen wil.

Gentbrugge + Zwijnaarde

De werf zal zich richting Antwerpen uitstrekken van het knooppunt Zwijnaarde (de aansluiting met de E40 richting Oostende en Brussel) tot Gentbrugge. Komende vanuit de richting Brussel is afslaan richting Antwerpen niet meer mogelijk. Op het traject van de E17 zelf zal het verkeer via twee versmalde rijstroken worden geleid en geldt er een strikte snelheidsbeperking van 50 km per uur. De op- en afrit bij het Universitair Ziekenhuis blijven wel allebei open. De oprit vanaf Gent-centrum richting Antwerpen wordt afgesloten.

Omleiding Merelbeke – Destelbergen

Verkeer komende van Brussel dat richting Antwerpen wil rijden, wordt aangeraden om bij het knooppunt Merelbeke via de R4 richting Destelbergen te rijden en daar weer de E17 op te rijden. Dat is dus na het viaduct van Gentbrugge. In de loop van de maanden juli en augustus zullen nog verschillende fasen volgen waarbij de verkeerssituatie verandert. Wegen en Verkeer raadt aan zich te informeren via de site en de omgeving te vermijden, indien niet strikt noodzakelijk. De aannemer zal dag en nacht doorwerken, behalve tijdens de Gentse feesten van 19 juli tot 28 juli. 

Oosterweelverbinding: tijdelijke fietsbrug

Aan de bouwput van de Oosterweelverbinding, ter hoogte van het Sint-Anna Bos en ten westen van de aansluiting met de E17, wordt dit weekeinde een tijdelijke fietsbrug geïnstalleerd. Daarvoor wordt de rijweg in beide richtingen volledig afgesloten in de nacht van vrijdag 28 en zaterdag 29 juni. Vanaf augustus komen de werken daar in een stroomversnelling en beginnen ze met het nieuwe op- en afrittencomplex Waaslandhaven-Oost. Dit zal normaliter twee jaar duren. De fietsers kunnen vanaf midden augustus gebruikmaken van die tijdelijke fietsburg. Wie dit weekeinde op Linkeroever moet zijn, doet er goed aan vooraf de website van de Oosterweelverbinding te raadplegen.

Afrit in Borgerhout

Nog vanaf dit weekeinde beginnen de werken aan het op- en afrittencomplex Borgerhout op de Grote Ring. Komende vanuit Nederland wordt de afrit Borgerhout afgesloten. De afrit voor verkeer komende vanuit rijrichting Gent blijft wel open, maar alleen afslaan richting Luitenant Lippenslaan is mogelijk. Op de brug zelf zal de rijrichting naar de stad afgesloten blijven tot eind augustus. Het is wel mogelijk om richting Deurne over de brug te rijden. Een van de grote doelstellingen van deze werken is het verhogen van de veiligheid voor de fietsers. Opmerkelijk is de tijdelijke plaatselijke aanpassing van de lage-emissiezone zodat iedereen de op- en afritten kan bereiken. Voor verdere informatie, raadpleeg de kaartjes boven dit artikel of de site van Wegen en Verkeer.

Sven Josten