Wallenius Wilhelmsen verdubbelt assemblagecapaciteit in Zeebrugge

Nieuws, Logistiek
Roel Jacobus

Donderdagavond nodigde Wallenius Wilhelmsen Solutions zijn internationaal management en klanten uit voor de inhuldiging van een nieuwe assemblagehal. “We hebben wereldwijd 44 vehicle (VPC) en equipment processing centers (EPC), maar nergens staat iets wat maar enigszins lijkt op deze nieuwe realisatie van Zeebrugge. Dit is state-of-the-artinfrastructuur die bovendien de capaciteit van de werking verdubbelt. Hiermee vergroten we de voetafdruk van Zeebrugge als sleutelvestiging in ons wereldwijde netwerk”, zegt Richard Heintzelman, vice president business development technical services.

“Dit gebouw zal een grote rol spelen in onze verdere ontwikkeling als behandelaar voor de Europese markt”, verduidelijkt Werner Van Dessel (op de foto met gele das), manager business development technical services voor Europa, Midden-Oosten en Afrika. “Precies één jaar geleden, op 8 mei 2018, kregen we de vraag van de Koreaanse bouwmachinefabrikant Doosan om zijn Europese hub te worden. Dit was de trigger om op amper zeven maanden deze faciliteit te realiseren. Begin januari verwerkten we de eerste machine en vandaag draaien we op volle toeren. Dit gebouw is groot, versterkt en gemaakt voor de toekomst.”

Bouwkranen assembleren

Het nieuwe EPC beslaat 1.320 vierkante meter. De vloer is bestand tegen lasten tot negentig ton en er zijn drie rolbruggen met een draagvermogen tussen tien en twintig ton. Er staat een volledig uitgeruste productielijn voor het assembleren van de ‘boom’ (het stuk van de hydraulische arm het dichtst bij de cabine) en de ‘stick’ (het verst verwijderde stuk) van bouwkranen.

Er wordt gewerkt met een modern warehouse management systeem met twee automatische, verticale magazijnen. Voor Doosan zullen vijftig mensen jaarlijks drieduizend machines assembleren en klaarmaken voor distributie. Een investeringsbedrag werd niet genoemd.

Nodig om te groeien

Wallenius Wilhelmsen Solutions is de logistieke divisie – naast de maritieme divisie WW Ocean – van de Zweeds-Noorse groep. Die streek begin jaren ’90 neer in Zeebrugge, nadat het havenbestuur besliste om alle containeractiviteiten in de voorhaven te concentreren. Wallenius Wilhelmsen startte met het behandelen van nieuwe auto’s op de voormalige containerterminal van CAST langs de Alfred Ronsestraat  aan het Zuidelijk Insteekdok.

“In 2008 openden we ons eerste EPC, waar we 3.600 eenheden verwerkten. De behandelingen waren toen nog bescheiden: een beetje wassen en bijschilderen”, zegt Jens Norgaard, senior vice president technical services. “Vorig jaar behandelden we al 12.000 eenheden en ook de aard van de bewerkingen werd steeds technischer. Dit bijkomende EPC is nodig om verder te kunnen groeien. We bieden steeds meer transportdiensten aan lokale en internationale klanten, voor op het land als voor klanten met shortseaconnecties. We implementeren momenteel een nieuw IT-systeem om papierloos te kunnen werken en na de zomer zullen we een gedeelte van de infrastructuur renoveren.”

Roel Jacobus