Waberer’s ruim vier miljoen euro in het rood in eerste kwartaal

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

De omzetstijging met 1,8% van Waberer’s was het gevolg van hogere prijzen, want de vervoerde volumes liepen terug. Van een winst van 200.000 euro in het eerste kwartaal vorig jaar ging het bedrijf naar een verlies van 4,4 miljoen euro in de eerste drie maanden van dit jaar.

Volgens CEO Robert Ziegler geven de cijfers aan dat de tegenwind waarmee de transport- en logistieksector in 2018 kampte, nog niet verdwenen is. De brexitsaga maakt de markt nog onvoorspelbaarder. “De fundamenten van het bedrijf zijn nog stevig, maar kostenmaatregelen alleen zullen niet volstaan om het tij te doen keren”, zegt Ziegler.

Hervormingen

De reeks maatregelen die al eerder werden aangekondigd om de veranderende marktomstandigheden het hoofd te bieden, worden verdergezet. Het gaat onder meer om besparingen op de rechtstreekse en onrechtstreekse uitgaven, een vlootreductie en ‘smart pricing’. De fleet- en forwardingactiviteiten werden samengevoegd om sneller op marktschommelingen te kunnen reageren. Verder wordt de planning ‘slimmer’ gemaakt en worden de IT-systemen verbeterd. In de tweede helft van dit jaar moeten de eerste tekenen van verbetering zichtbaar worden.

Wat de inkrimping van de vloot betreft, zijn er tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar al 241 trucks minder. De vloot telt nog altijd meer dan 4.300 trucks.

Koen Heinen