Twee internationale prijzen voor haven Antwerpen

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

Twee Antwerpse duurzaamheidsprojecten vielen gisteren, donderdag, in de prijzen op de Guangzhou 2019 World Ports Conference in China. Dat gebeurde tijdens de eerste editie van de IAPH World Ports Sustainability Awards. Het gaat hier om een internationale wedstrijd georganiseerd door de International Association of Ports and Harbours (IAPH). Die zet duurzame havenprojecten in de kijker. De aftrap van het traject van het World Ports Sustainability Programme (WPSP) werd in 2018 gegeven in Antwerpen. 

Port of Antwerp won samen met het BIN Kenniscentrum, politiediensten en de dienst Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken de prijs voor beste beveiligings- en veiligheidsproject. Een samenwerkingsinitiatief van Port of Antwerp dat sinds 2014 werkt aan meer veiligheid in de haven. ‘Het Buurt Informatie Netwerk verbindt bedrijven en veiligheidsdiensten in een veilige, vertrouwde en transparante havenomgeving waardoor ze kunnen focussen op duurzame economische ontwikkeling’, zegt duurzaamheidsmanager bij Port of Antwerp Eric de Deckere.

Waterbus in de kijker

Een ander Antwerps project, CIVITAS PORTIS, won de eerste prijs voor gemeenschapsvorming. Het initiatief van Stad Antwerpen, in samenwerking met de Antwerpse haven en provincie, NMBS, De Lijn, Lantis en Traject Vlaanderen, valt onder de Europese CIVITAS-koepel. In dit geval een netwerk van Europese havensteden – Aberdeen, Constanza, Klaipeda en Trieste – die werken aan innovatieve oplossingen voor schoner en beter transport. Toevallig bracht een delegatie van het CIVITAS-project deze week een meerdaags bezoek aan Antwerpen, waar het onder andere bestudeerde hoe de stad en de haven omgaan met de grote mobiliteitsuitdagingen die op de regio afkomen. Speciale aandacht was er voor het project ‘Slim naar Antwerpen’ en de Waterbus. 

“Deze prijs is een mooie erkenning die het havenbedrijf mee in de kijker zet als motor voor innovatieve mobiliteitsoplossingen. Met Europese samenwerkingsprojecten zoals CIVITAS PORTIS worden initiatieven zoals de Waterbus ook internationaal onder de aandacht gebracht en dat is een goede zaak”, aldus havenschepen Annick De Ridder.

Michiel Leen