Spoortarieven goederenvervoer België dalen met 4% vanaf 2021

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

Een voorstel van koninklijk besluit voor de nieuwe berekeningsformule werd vrijdag op voorstel van minister Bellot goedgekeurd door de ministerraad. Volgens een persbericht van het kabinet van de minister is de nieuwe berekeningsformule in overeenstemming met de Europese richtlijnen. De vergoedingen zouden daardoor dalen van ongeveer 650 miljoen euro (2018) naar 350 miljoen euro. De maatregel zou nochtans budgetneutraal zijn voor zowel de NMBS, de overheid als voor netwerkbeheerder Infrabel. Maar de woordvoerder van minister Bellot zegt dat er voor het vrachtvervoer een tariefvermindering voorzien is van rond de 4% ten opzichte van de huidige tarieven.

2021

De nieuwe berekening wordt voor het eerst toegepast vanaf het spooraanbod voor 2021. Ze moet zorgen voor meer transparantie en een betere inschatting van de gebruikskosten voor de spooroperatoren.

Ze zou onder meer gedifferentieerd worden op basis van de verschillende niveaus van slijtage van de infrastructuur.

Spooroperatoren

Bij spooroperator Lineas is men nog niet op de hoogte van de nieuwe berekening of de daling van de tarieven en kon men voorlopig niet reageren.

De in Antwerpen gevestigde spooroperator Railtraxx weet evenmin van de beslissing van de ministerraad, maar heeft wel al een reactie: “Elke daling, hoe klein ook, is belangrijk tegenover onze concurrent het wegvervoer”, zegt Kristof Oeyen, Customer Service & Project Manager bij Railtraxx.

Koen Heinen