Pijplijn Air Liquide – ArcelorMittal Gent bespaart 150 trucks per dag

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

Midden 2016 werd een haalbaarheidsstudie voor het tracé van de pijplijn uitgevoerd. In het najaar van 2018 startte aannemer Denys met de aanleg van de pijplijn. Antea Group stond in voor het voortraject. De pijplijn takt in Temse aan op het bestaande zuurstofnetwerk van Air Liquide. De pijplijn loopt door negen Oost-Vlaamse gemeenten over een afstand van 33 kilometer. De overige twee kilometer bevinden zich op het terrein van ArcelorMittal.

Het grootste gedeelte wordt aangelegd in een open sleuf. Vijf à zes kilometer wordt geboord, voornamelijk in natuur- en bosgebied.

Modal shift

“Met die pijpleiding leveren we een belangrijke bijdrage om het vrachtverkeer te verminderen. Op termijn zal de leiding tot 150 vrachtwagens per dag van de weg halen, afhankelijk van de afname van de klant”, zegt Tanguy Van Lede van Air Liquide. Het transport via pijplijn is bovendien veiliger en betrouwbaarder.

Momenteel wordt het gas in vloeibare vorm met tankwagens over de weg aangeleverd. “Onze grote klanten proberen we aan te sluiten op de pijpleiding”, besluit Van Lede.

Volgens de timing zal de pijplijn tegen eind juni klaar zijn, zodat ze in de zomer in gebruik genomen kan worden. Met de hogere zuurstofcapaciteit kan ArcelorMittal de staalproductie verhogen.

Koen Heinen