Personeel Swissport Cargo staakt verder (UPDATE)

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze

(update 16.10 uur)

De renovatiewerken dateren van eind april. Op meer dan honderd plaatsen trof de inspectie asbest aan, laten de vakbonden ACV Puls en BBTK-SETCa in een gemeenschappelijke mededeling weten. Ze vinden dat Swissport niet de nodige voorzorgsmaatregelen nam.

Gespecialiseerde firma

Maar Swissport ontkent dat. “Er is inderdaad asbest gevonden, maar Swissport Cargo heeft daarop de werken onmiddellijk stopgezet, zodat de asbest zich niet verder zou verspreiden”, zegt Yves Panneels, pr-verantwoordelijke voor Swissport. “We hebben metingen op de werkvloer gedaan en daar is geen asbest gevonden. In overleg met Volksgezondheid hebben we een gespecialiseerde firma onder de arm genomen om de asbest te verwijderen.”

Accumulatie van problemen

Dinsdagavond vond er overleg plaats tussen directie en vakbonden. Het asbestgevaar was maar een van de onderwerpen die aan bod kwam. “Aanleiding voor de staking van dinsdagmiddag is een accumulatie van problemen”, zegt Hans Elsen van ACV Puls. “Enerzijds vragen we al maanden voor menswaardige kleedkamers. Dinsdag zijn door de wolkbreuk de douches, kastjes en wc’s in de kelder ondergelopen. Anderzijds is er ook al maanden discussie over de al dan niet aanwezigheid van asbest. We willen een onafhankelijke expertise die nagaat wat verkeerd is gelopen en die een aanbeveling doet over hoe de onderhoudswerken in de toekomst moeten plaatsvinden. Tot die tijd willen we dat de werken stilleggen.”

Overleg

Zowel de nacht- als ochtendploeg gingen niet aan de slag. “De directie van Swissport gaf tijdens het overleg aan dat het probleem bij Brussels Airport Company (BAC), de beheerder van de gebouwen, ligt en daarom willen we met hen spreken”, voegt Hans Elsen er nog aan toe. De vakbonden en BAC hebben om 11 uur overleg.

De namiddagploeg van Swissport Cargo heeft het werk hervat. De directie is ingegaan op de vragen van de vakbonden. 

Melanie De Vrieze