Opleiding vrachtwagenchauffeur in Mechelen start op vraag van sector

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

Crescendo is gevestigd in Mechelen maar dekt wat volwassenenonderwijs betreft ook de regio Vlaams-Brabant. “In de regio zijn heel wat transportbedrijven gevestigd en vanuit de sector is de vraag gekomen om samen te werken voor een opleiding vrachtwagenchauffeur. De sector kampt met een tekort aan chauffeurs. Stuwende kracht achter het project is het transportbedrijf Van Dievel”, zegt Marleen Mast, algemeen directeur van Crescendo CVO.

Theorie en praktijk

“We zijn met de sector rond de tafel gaan zitten en hebben een dossier ingediend bij de Vlaamse overheid dat is goedgekeurd. Ondertussen hebben we inhoudelijk aan de opleiding gewerkt, zowel het pedagogische als de praktijk”, legt Mast uit.

Het Sociaal Fonds Transport & Logistiek zorgt voor een oefenvrachtwagen voor de praktijklessen. “We willen zoveel mogelijk cursisten tegelijk lesgeven. Daarom beschikken we over twee terreinen, waarvan een bij Van Dievel in Rumst en een tweede op het militair domein in Peutie. De praktijklessen worden gegeven op vrijdag en zaterdag. Vrijdag is voor cursisten die in een VDAB-traject zitten en zich tijdens de dag kunnen vrijmaken. Cursisten die nog aan het werk zijn, kunnen zaterdag opleiding volgen”, zegt ze.

De theorielessen vinden ’s avonds in de week plaats.

Expertise

Voor de opleiding doet Crescendo een beroep op expertise uit de sector. “De componenten ‘taal’ en ‘vrachtdocumenten’ nemen we zelf voor onze rekening. Daarnaast doen we een beroep op instructeurs van de VDAB en hebben we nauw contact met het CVO in Temse’, besluit Mast.

Cursisten die willen deelnemen worden vooraf gescreend op hun motivatie en competenties. De cursus start in september en duurt een jaar.

Koen Heinen