Nieuwe niche voor Tailormade Logistics met overname transportfirma KTO

Nieuws, Logistiek
Jean-Louis Vandevoorde

De Gentse logistieke groep Tailormade Logistics (TLM) blijft resoluut het pad van de externe groei bewandelen. Eind vorig jaar versterkte TML al zijn positie in vervoer en distributie van fashion met de overname van Billiet Logistics uit Zelzate. Ditmaal is het Izegemse transportbedrijf KTO aan de beurt.

Vervoer van rollen

“De verkoop is begin april afgerond. Thierry Verstraete, CEO en drijvende kracht van KTO, was op zoek naar een overnemer die borg kon staan voor de continuïteit én de lokale verankering van zijn bedrijf”, vertelt Bert Vandecaveye, de CEO van Tailormade Logistics.

“Met KTO halen we de marktleider in huis in het huis-aan-huisvervoer en de logistiek met toegevoegde waarde van rollen, zoals kamerbreed tapijt of vinyl. Onze nieuwe dochter staat bovendien sterk in de distributie van aanverwante producten voor huisdecoratie en bouw. KTO bouwde in die niche in de voorbije dertig jaar een grote expertise op en kan steunen op een goed uitgebouwd netwerk in België en in Frankrijk. Daar telt het zeven eigen vestigingen. Bovendien heeft KTO, net als TML, een sterke focus op intermodaliteit.”

Forse groei

Voor TML vertaalt de jongste acquisitie zich in een heuse groeispurt. De tewerkstelling stijgt naar 800 medewerkers, de omzet naar 110 miljoen euro, de vloot naar 265 trucks, 584 trailers en 380 containers. De totale opslagcapaciteit klimt naar 185.000 m² en het netwerk breidt uit naar zeventien logistieke platformen, verdeeld over België (Gent, Ghlin, Genk, Zelzate en nu ook Izegem), Frankrijk (met een 10.000 m² groot magazijn in Rennes en zes crossdocks van KTO verspreid over het land), Zweden, Italië en sinds kort Luxemburg.

KTO is daarin goed voor 300 medewerkers, 34 miljoen euro omzet, 120 trucks en 60.000 m² magazijnruimte. Het nieuwe dochterbedrijf zal onder zijn eigen naam blijven werken, net zoals dat voor Billiet het geval is. Het actieterrein van KTO strekt zich uit over de hele Benelux en alle omringende landen.

Integratie

Met KTO is de complementariteit minder groot dan met Billiet, geeft Bert Vandecaveye grif toe. “We waren er precies op uit om een nieuwe markt te betreden en we zullen elkaar ongetwijfeld op heel wat operationele vlakken kunnen aanvullen. We bekijken momenteel hoe we onze systemen kunnen integreren.”

Het is wel niet de bedoeling de bedrijvigheid van KTO in Gent te centraliseren, voegt Vandecaveye daaraan toe. Izegem blijft de hoofdhub voor het KTO-gebeuren. Het bedrijf beschikt daar eveneens over een erkend opleidingscentrum voor chauffeurs.

Ghlin, Luxemburg, Gent

TML groeit niet alleen via overnames. In Ghlin wil de groep zijn pas opgestarte site nu al gaan verdubbelen. De besprekingen daarover zijn aan de gang. In Luxemburg is vorige maand een nieuwe crossdock opgestart die vooral op fashion is gericht. In Gent broedt Bert Vandecaveye op plannen voor een bijkomend logistiek platform.

Ook technologisch staat de groep niet stil. Naast de sterke klemtoon op IT – “na onze mensen en bedrijfscultuur de belangrijkste sleutel tot succes” – investeert TML in innovatief materieel, zoals ‘mini-citytrailers’ voor stadsdistributie en ultralichte swap bodies voor intermodaal vervoer.

Jean-Louis Vandevoorde