Liege Airport groeit fors in eerste kwartaal tegen Europese trend in

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze

Tijdens het eerste kwartaal van 2019 daalde het volume van het vrachtverkeer bij de Europese luchthavens met 1,8%, terwijl Liege Airport dat zag toenemen met 12,5%. Slechts drie andere Europese luchthavens konden ook positieve resultaten neerleggen: Istanbul-Ataturk, Madrid-Barajas en Kazan. 

Chinese volumes

Bert Selis, Cargo & Logistics Manager op Liege Airport, ziet drie redenen. In de eerste plaats zitten op Liege Airport grote luchtvaartmaatschappijen die het nog altijd goed doen, zoals Qatar Airways, Airbridge Cargo en Ethiopian Airlines. “Ze doen op Liege Airport flink wat volume en hebben allemaal die groei verdergezet.” 

Daarnaast heeft Liege Airport zich de afgelopen jaren toegelegd op sectoren die niet zo hard worden getroffen in die groeivertraging, zoals de Chinese import- en export. 

E-commerce

Ten slotte merkt Liege Airport dat bepaalde flows verhuizen, door de flexibiliteit van de luchthaven. “Dat speelt zich vooral af in de bederfbare goederen (perishables) en e-commerce.” In het segment e-commerce is de groei spectaculair. Terwijl in heel 2018 het totale volume pakketjes op Liege Airport 9,5 miljoen bedroeg, zijn dat er sinds begin dit jaar al 48 miljoen. 

In de cijfers van de afgelopen weken merkt Bert Selis wel een negatieve impact van de verschillende acties van luchtverkeersleider skeyes. 

Melanie De Vrieze