Acces World Terminals vergroot overslag metalen en graan in Vlissingen

Nieuws, Logistiek
Adrie Boxmeer

Het bestaande bedrijventerrein van Access World Terminals (AWT) in Vlissingen wordt uitgebreid van vijf naar dertien hectare. Afgelopen vrijdag ondertekenden het bedrijf en North Sea Port het contract. Mark Doene, general manager van AWT: “Naast ons terrein stond vroeger een kolencentrale. Die is in 2015 gesloten. Door te schuiven met bedrijfsterreinen kon North Sea Port ons een forse uitbreiding aanbieden.”

Trans-Atlantische dienst

AWT is actief op het gebied van op- en overslag van ferro-legeringen. Doene: “We halen die bulk met name uit Scandinavië en Zuid-Afrika. Via Vlissingen leveren we die vervolgens aan diverse staalbedrijven in Europa. Daarnaast onderhouden we vanuit Vlissingen een trans-Atlantische dienst naar New Orleans.” Het bedrijf houdt zich ook bezig met de overslag van agrarische producten, vooral graan uit Oekraïne en Bulgarije. AWT heeft ruim 150 vestigingen in meer dan 25 landen.

Voor de hand

North Sea Port begint, als de vergunningen rond zijn, volgend jaar met de bouw van een nieuwe kade voor AWT. De bouw neemt zowat anderhalf jaar in beslag. NSP geeft hier 10 miljoen euro aan uit. AWT zal op zijn beurt nieuwe loodsen bouwen. Doene: “Van de geplande uitbreiding van 25.000 m² moet eind volgend jaar zo’n twee derde klaar zijn. De keuze voor de uitbreiding in Vlissingen lag voor ons voor de hand: liever daar dan ergens opnieuw te moeten beginnen. Het past ook in het streven van North Sea Port om te groeien in breakbulk.” Hoeveel AWT zelf in de uitbreiding investeert, wil Doene niet zeggen.

Adrie Boxmeer