Topman Amerikaanse drugsbestrijding bezoekt haven Antwerpen

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

Dhillon is in het land om met de Belgische federale politie de gezamenlijke Amerikaans-Europese strijd tegen internationale drugssmokkel te bespreken en wil met eigen ogen zien hoe die strijd in Antwerpen wordt gevoerd, meldt het persagentschap Belga.

Colombia

Dat Antwerpen records haalt qua drugstrafiek, is Dhillon niet ontgaan. “Vorig jaar is er meer dan 50 ton cocaïne onderschept in de haven van Antwerpen en nog eens een gelijkaardige hoeveelheid in Zuid-Amerika, onderweg naar Antwerpen”, zei Dhillon tijdens een persbriefing voorafgaand aan zijn bezoek aan Antwerpen. “Ik ben onlangs in Colombia geweest en heb er gezien hoe sterk de link is tussen drugssmokkelbendes daar en de enorme toename aan drugsvangsten in Europa.”

“Uitstekende samenwerking”

De Zuid-Amerikaanse bendes die drugs naar Europa smokkelen, zijn volgens Dhillon veelal dezelfde als diegene die verantwoordelijk zijn voor drugstrafiek naar de VS. “Drugsbendes werken transnationaal, ze trekken zich niets aan van grenzen en om hen te bestrijden moeten wij dus ook samenwerken”, stelt hij. “Ik kom hier uit eerste hand vernemen welke uitdagingen er op dat vlak zijn in Europa, en anderzijds om de relaties tussen de DEA en de verschillende Europese autoriteiten te versterken. Die relaties gaan al tientallen jaren terug en de samenwerking verloopt uitstekend.”

Michiel Leen