Steeds meer gesjoemel met ‘AdBlue-killers’ in Europa (+ video)

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Tijdens een controle langs een snelweg zocht de Guardia Civil gericht naar ‘emulatoren’ of ‘AdBlue killers’ op trucks en bussen. Dat zijn apparaatjes met een software die het elektronische systeem van de vrachtwagen laat ‘denken’ dat het selectieve katalytische reductiesysteem (SCR, dat de uitlaatgassen ‘wast’ om de NOx-uitstoot drastisch te verlagen) goed functioneert, terwijl het in werkelijkheid helemaal niet werkt.

Met zo’n systeem – dat minder dan 50 euro kost – heeft de fraudeur geen kosten meer voor de aankoop van Adblue of het onderhoud van het complexe SCR-systeem. De vrachtwagen verbruikt ook minder diesel, omdat het beperken van de NOx-uitstoot gepaard gaat met een hoger brandstofverbruik. Voor een truck die 100.000 kilometer per jaar aflegt kan aan AdBlue alleen al 1.000 à 2.000 euro per jaar bespaard worden.

Drie jaar geleden werden dergelijke emulatoren voor het eerst op Oost-Europese trucks ontdekt. Een jaar later was het probleem al in die mate uitgedeind, dat de truckfabrikanten de Europese Commissie vroegen harder op te treden. Er is nog te weinig tegen hen ondernomen, vinden ze. Feit is dat de emulatoren gemakkelijk te kopen zijn. Niet alleen op Chinese websites zoals in het begin, maar nu ook in Europese mainstream webshops, zoals bol.com (zie screenshot).

Arrestaties

In Europa lijken de controlediensten ineens wakker geschoten te zijn. Zo bijvoorbeeld in Spanje, waar gerichte controles aan de tolpoorten worden georganiseerd. De politiemensen van de Guardia Civil houden de trucks tegen, meten de NOx-emissies en in geval van afwijking gaan ze achter het dashbord zoeken naar de emulator (zie video onderaan). Getallen worden niet gegeven, maar er werden al zeer veel gevallen van gesjoemel vastgesteld. Naar aanleiding van zo’n vaststelling werden bij een extra controle op de zetel van een transportfirma uit Madrid emulatoren gevonden in dertig trucks. Vier personen werden gearresteerd.

Het onderzoek in Spanje is meer dan een jaar geleden opgestart door de Guardia Civil in samenwerking met Europol, transportbedrijven, vrachtwagenfabrikanten en de producent van AdBlue. Het bracht sporen aan het licht die leiden naar Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Duitsland

Ook in Duitsland werden de controles opgedreven. Van de zowat 13.000 vrachtwagens die er vorig jaar gecontroleerd werden op het AdBlue-systeem, bleek er in 300 gevallen sprake van fouten (niet noodzakelijk gesjoemel). Maar op de 132 gevallen die vastgesteld werden sinds augustus 2018, bleken er 84 te wijten aan manipulatie en niet aan defecten.

Philippe Van Dooren